HemNyheterHårdvaraAMD tillverkar processorer hos Samsung

AMD tillverkar processorer hos Samsung

Processormakaren förlägger tillverkning av äldre kretsar hos Samsung, som kan komma att spela en större roll längre fram.

Sedan 2019 har AMD i allt större utsträckning förlagt sin tillverkning hos TSMC, som inom några år väntats bli exklusiv leverantör av kretsar. Fram till dess fortsätter AMD att ha kvar tillverkning hos Globalfoundries på dess 14- och 12-nanometerstekniker, som fortfarande utgör en inte obetydlig andel av processoraktörens sortiment av processorer och i viss mån grafikkretsar.

Branschtidningen Digitimes rapporterar att AMD nu vänt sig till Samsung för tillverkning av kretsar, något det länge ryktats om. Det handlar dock inte om nyproduktion av några moderna doningar utan om kompletterande tillverkning av äldre produkter som tillverkas på 14 nanometer. Därtill har AMD själva i omgångar nämnt att en tillverkningsflytt till Samsung är aktuell.

Den 14-nanometersteknik som erbjuds av Globalfoundries är i själva verket licensierad av Samsung och är således praktiskt taget identisk. Att designa moderna kretsar och flytta över dessa till en alternativ tillverkningsteknik är både dyrt och tidsödande, men då det i princip handlar om exakt samma processnod är en sådan flytt någonting AMD, i alla fall i teorin, kan göra sömlöst.

Vad som tillverkas hos Samsung framgår inte specifikt, men sett till AMD:s sortiment av produkter från 2018 eller tidigare handlar det om upp till Ryzen 2000 för stationära datorer och Ryzen 3000 för bärbara datorer. Bolaget har vid sidan om produkter på 7 nanometer från 2019 och framåt även släppt en del nya processorer för bärbara datorer i budgetsegmentet. Utöver dessa tillverkar AMD även sina I/O-kretsar för Ryzen 3000, Ryzen 5000, och serverprocessorerna Epyc 7002 ”Rome” och Epyc 7003 ”Milan” på hos Globalfoundries.

Medan det i dagsläget handlar om äldre produkter har det även varit tal om att AMD är i samtal med Samsung om produktion på spjutspetsteknik, däribland på 4 nanometer och 3 nanometer med GAAFET-transistorer. Ett sådant eventuellt samarbete ligger av allt att döma långt fram i tiden, då alla tillgängliga produktplaner från AMD talar om att de går all in hos TSMC. Under hösten lanserades processorerna Ryzen 7000 och Epyc 7004 ”Genoa” samt grafikkorten Radeon RX 7000 tillverkade på 5 nanometer, och på CES 2023 avtäcktes processorer för bärbart bruk tillverkade på TSMC:s 5 och 4 nanometer.

Värt att ta i beaktning är att Samsung planerar storinvestera i USA, något som kan väga tungt för AMD, Nvidia, Qualcomm, Apple och många fler när efterfrågan på ”Made in USA” ökar. På längre sikt talar Samsung om 200 miljarder USD till 11 nya fabriker i Texas. TSMC å sin sida är mer försiktiga med att avge några mer långtgående planer i landet, utan skyndar långsamt med att expandera sina planerade investeringar i Arizona. Samsung har således potential att bli en nyckelspelare i USA:s agenda om chipprotektionism.

Om detta är ett tecken på skeenden som komma skall återstår att se. Att AMD som världens ena av två aktörer med x86-processorer i någon utsträckning risksprider sin produktion kan dock inte ses som något annat än positivt.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också