HemNyheterAffärerAMD köper Xilinx för 35 miljarder dollar

AMD köper Xilinx för 35 miljarder dollar

Efter att globala konkurrensmyndigheter godkänt affären köper AMD världens största FPGA- och ASIC-tillverkare Xilinx.

I jakten på mer specialiserade kretsar och ett bredare utbud inom datacenter gick AMD under hösten ut med att de avsåg förvärva världens största tillverkare av FPGA- och ASIC-kretsar, Xilinx, för 35 miljarder USD eller med dagens valutakurs 324 miljarder kronor. Tidigare under året godkändes affären av Kinas konkurrensmyndighet, vilket var det sista hindret för affären.

Nu tillkännager AMD att de fått igenom alla nödvändiga godkännanden och att förvärvet av Xilinx avslutas den 14 februari. Affären betyder att AMD köper alla aktier i Xilinx och att befintliga aktieägare får 1,7234 AMD-aktier per Xilinx-aktie. Xilinx nuvarande VD Victor Peng kliver också in i AMD och blir chef över Xilinx-divisionen.

Förvärvet av Xilinx ses som viktig för AMD:s långsiktiga framtid inom datacenter. I och med affären får AMD möjligheten att erbjuda Field-Programmable Gate Array-kretsar (FPGA) och Application Specific Integrated Circuit-kretsar (ASIC), vilka används för specifika funktioner snarare än generella beräkningar som hos en traditionell processor (CPU). Fördelen med detta är högre beräkningskraft och energieffektivitet vid sagda specifika beräkningar.

I likhet med AMD är Xilinx utan egna fabriker utan vänder sig till kontraktstillverkare såsom TSMC. AMD:s förvärv kan ses i ljuset av Intels köp av Xilinix största konkurrent, Altera, år 2015.

KällaAMD
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också