HemNyheterHårdvaraApple tar ARM till arbetsstationer med M1 Ultra

Apple tar ARM till arbetsstationer med M1 Ultra

Resan mot att ersätta Intel och x86 fortsätter med proffsdatorn Mac Studio, som introducerar den strömsnåla prestandakretsen M1 Ultra.

Teknikjätten Apple fortsätter överraska med sina systemkretsar i M1-serien, som nu får ett fjärde och kanske sista tillskott innan det är dags för M2. Tidigare M1, M1 Pro och M1 Max får nu sällskap av högpresterande M1 Ultra som tar plats i den kompakta arbetsstationen Mac Studio. Löftet är inte enbart hög prestanda utan även i sammanhanget låg strömförbrukning.

Apple M1 Ultra är i allt väsentligt två M1 Max sammansatta över en kommunikationsbuss på hela 2,5 GB/s, något Apple menar gör att M1 Ultra fungerar och presterar som en monolitisk krets. Resultatet är en gigant på 864 mm² med hela 114 miljarder transistorer tillverkade på TSMC:s senaste 5-nanometersteknik.

Systemkretsen tillika processorn huserar totalt 20 kärnor varav 16 stycken är av högpresterande arkitekturen Firestorm och 4 stycken är energieffektiva Icestorm. Det här ska enligt Apple vara tillräckligt för att bräcka tidigare Mac pro med en 28-kärnig Xeon-processor från Intel, samtidigt som effektuttaget är betydligt lägre.

Den inbyggda grafikdelen huserar 64 beräkningsenheter och och ska kunna gå upp mot de snabbaste dedikerade grafik- och beräkningskorten på marknaden. Tanken med grafikdelen är dock i första rummet inte spel, utan att den ska kunna användas för produktiva applikationer. För att mata systemkretsen märks en 1 024 bitar bred minnesbuss med 128 GB LPDDR5-minne på 6 400 MT/s, vilket ger en bandbredd om 819,2 GB/s. På lagringssidan märks som störst en SSD-enhet på 8 TB med en läshastighet upp till 7,4 GB/s.

Den nya systemkretsen tar plats i Apples kompakta proffsdator Mac Studio som har en lådvolym på blott 3,6 liter. Datorn är endast 9,5 centimeter hög med ett bredd och djup på 9,7 × 9,7 centimeter. Sett till anslutningar finns fyra USB Type C-anslutningar med stöd för Thunderbolt 4 (40 Gbps), två USB 3.2 Gen 2 (10 Gbps), en 10 Gbps Ethernet, en HDMI-utgång och ett 3,5 mm-jack för ljud. Datorns framsida bjuder på två USB Type-C och en SD-minneskortläsare.

För att leva upp till löftet om en dator för professionell användning kan datorn genom sina Thunderbolt 4-anslutningar driva upp till fyra Pro Display XDR-skärmar med upplösningen 6 016 × 3 384 pixlar. Den ensamma HDMI-porten kan givetvis också användas, men denna är då begränsad till 4K UHD-skärmar (3 840 × 2 160 pixlar).

Sett till pris kostar en maxad Mac Studio med M1 Ultra och 8 TB SSD-lagring hela 100 495 kronor. Under denna finns flera olika modeller, där instegsmodellen kliver ned till M1 Max, 32 GB primärminne och 512 GB SSD-lagring till ett pris om 25 495 kronor. Samtliga konfigurationer i prisklasserna jättedyra går att finna på Apples egen webbplats.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också