HemNyheterTillverkningASML ökar produktionstakten med 50 procent till 2026

ASML ökar produktionstakten med 50 procent till 2026

ASML går investerarmötets händelser i förväg och kommunicerar aggressiva expansionsplaner för resten av 2020-talet.

Nederländska ASML, världsledande på litografiutrustning för halvledartillverkning, meddelade under torsdagen att bolaget kommer öka produktionstakten av EUV-maskiner från dagens årliga 60 till 90 enheter per år till 2026. Utlåtandet gjordes inför ett investerarmöte som hålls idag, fredag den 11 november, och omfattade även förhandsinformation om bolagets syn på framtiden.

Under torsdagens börsrally steg ASML med hela 14 procent på dels beskedet att de amerikanska inflationssiffrorna var något mildare än väntat, men också på nyheten att bolaget till och med år 2025 kommer köpa tillbaka aktier till ett värde om 12 miljarder euro.

While the current macro environment creates near-term uncertainties, we expect longer-term demand and capacity showing healthy growth

– ASML

Modeordet ”makroekonomi” nämns också av bolaget, men ASML väljer att klassa den som tillfällig hicka snarare än ett långsiktigt hot. Bolaget har redan idag fler ordrar på EUV-maskiner än de kan leverera, då bolaget har monopol på tekniken som är ett krav för att framställa de senaste kretsarna på 3 nanometer och mindre.

Expansionen av produktionslinan väntas stå klar år 2026 och dessförinnan väntar sig ASML att bolagets omsättning når 30–40 miljarder euro, upp från tidigare 2025-projektioner på 24–30 miljarder. Säljmålet för år 2030 specificeras också till 44–60 miljarder USD, mer än en tredubbling från 2021 års notering om 18,6 miljarder – och ett tecken på att EUV-utrustning inte väntas bli billigare i närtid.

KällaReuters
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också