HemNyheterHalvledareASML skruvar upp förväntningarna på 2023

ASML skruvar upp förväntningarna på 2023

Försäljning till Kina en starkt bidragande faktor när efterfrågan på EUV-utrustning faller.

Nederländska ASML, världsledare inom litografiutrustning för halvledarsektorn, rapporterade under onsdagen att bolaget slagit sina egna förväntningar för årets andra kvartal. Anledningen uppges vara fortsatt stark försäljning till Kina, dit landets mest avancerade utrustning inte får säljas – till den grad att bolaget väntar sig en ökning i omsättning om 30 procent, upp från ursprungliga 25 procent, för helåret 2023.

Kina har aldrig tillåtits köpa ASML:s mest avancerade scanners, de som bygger på EUV-litografi (extreme ultraviolet). Så sent som i början av juli månad framkom också ytterligare restriktioner på bolagets mest avancerade DUV-scanners (deep ultraviolet), vilka licensbeläggs med start den 1 september. Av den anledningen är det inte långsökt att ASML nu säljer all utrustning de kan och får till Kina till ett prispremium, vilket i sin tur leder till bolagets uppskruvade förväntningar.

Our customers across different market segments are currently more cautious due to continued macro-economic uncertainties, and therefore expect a later recovery […] However, our strong [order] backlog of around 38 billion euros provides us with a good basis to navigate these short-term uncertainties

– Peter Wennink, VD, ASML

ASML:s VD Peter Wennink kommenterar att halvledartillverkarna för närvarande är mer konservativa än under de senaste åren till följd av ”makroekonomisk osäkerhet” och att en total återhämtning av marknaden skjuts på framtiden. Wenninks eget bolag har dock ingen anledning till oro – summan av innestående ordrar specificeras till ”omkring 38 miljarder euro”, vilket enligt honom ger bolaget ”goda förutsättningar för att klara sig genom den närmaste tidens osäkerheter”.

När Wennink talar om osäkerheter åsyftas främst bolagets försäljning av utrustning med EUV-litografi som krävs för tillverkning på 5 nanometer och mindre. ASML har i detta spjutspetssegment ett komplett monopol och en enda scanner betingar nätta 200 miljoner dollar, vilket i sin tur driver upp tillverkningskostnader – till den grad att priset för första gången i historien ofta är högre per tillverkad transistor.

Our Chinese customers say: we are happy to take the machines that others don’t want

– Peter Wennink, VD, ASML

Där försäljningen av EUV-utrustning är föremål för knackig försäljning är situationen den motsatta för mer konventionell DUV-baserad sådan. Wennink erkänner att bolagets kinesiska kunder mer än gärna köper allt de kan få tag på, utrustning ”andra inte vill ha”. Med hjälp av DUV-litografi kan fortfarande majoriteten av världens kretsar tillverkas, med transistorer till och med 7-nanometersklassen, som Kina ännu inte bemästrat och kommersialiserat till fullo.

ASML:s resultat för årets andra kvartal visade på 1,9 miljarder euro i vinst samt 6,9 miljarder euro i omsättning – 35 respektive 28 procent upp från samma period 2022. Bolaget väntar sig heller ingen större inverkan på årets resultat från de nya exportrestriktionerna till Kina.

KällaReuters
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också