HemNyheterTillverkningBrist på litografimaskiner när Intel, TSMC och Samsung expanderar

Brist på litografimaskiner när Intel, TSMC och Samsung expanderar

Att skala upp produktionen av några av världens mest avancerade maskiner tar tid, vilket hotar byggnationen av nya kretsfabriker.

Efter åratal av underinvesteringar och kretsbrist utan tidigare like bygger världens tre giganter Intel, TSMC och Samsung fabriker som aldrig förr. När investeringar räknat i biljontals kronor sker för att snabbt få fabriker på plats ökar pressen på underleverantörer, som snabbt behöver skala upp produktionen. Nu börjar flaskhalsar skönjas hos den som ändå får anses viktigast.

I en intervju med Financial Times berättar VD:n för ASML, Peter Wennink, om svårigheterna med att skala upp produktionen av litografimaskiner. ASML är världsledande på området och är helt nödvändig som underleverantör till praktiskt taget alla kretstillverkare världen över. Maskinerna som används är bland det mest avancerade jämte kretstillverkningen som går att producera, varför det är alltifrån lätt att över en natt skala upp produktionstakten.

Under år 2021 levererade ASML totalt 286 litografimaskiner, vilket är en ökning med 18 procent från 2020 års 236 stycken. Här talar Wennink om att de skulle behöva öka produktionstakten med hela 50 procent årligen för att möta efterfrågan, som stigit kraftigt när kretstillverkare världen över bygger fler fabriker än någonsin.

Bild: ASML

ASML:s utmaningar består dels av att dess cirka 700 underleverantörer, varav 200 beskrivs som särskilt viktiga, som också måste skala upp produktionen. Ett sådant exempel är Carl Zeiss, som tillverkar linserna till litografikmaskinerna. Att producera en lins från start till slut tar uppemot 12 månader, men för att skala upp produktionstakten måste de först bygga ut sina anläggningar eller bygga helt nya, samtidigt som de behöver få rätt teknisk kompetens på plats. Det är med andra ord en process som räknas i år snarare än månader.

Kretstillverkarna själva är väl medvetna om situationen och Intels VD Pat Gelsinger uppges vara i direkt kontakt med Wennink. Enligt båda parter bör tiden att färdigställa nya fabriker ge ASML en tillräcklig buffert för att hinna skala upp till dess att själva anläggningarna står färdiga. De första fabrikerna som byggs som direkt reaktion på kretsbristen står klara år 2024. Huruvida ASML lyckats skala upp produktionen tillräckligt till 2024 och framåt återstår att se.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också