HemNyheterTillverkningCOVID-lockdown låser inne arbetare i fabrikerna

COVID-lockdown låser inne arbetare i fabrikerna

Lockdown i Shanghai gäller inte riktigt alla – anställda i halvledarbranschen jobbar 96‑timmarsskift.

Semi14 har tidigare rapporterat om Kina och dess krafttag mot COVID-19, där landets nolltolerans nyligen lett till att Shenzhen stängts ned – men också att Foxconn hittat sätt att kringgå policyn. Nu rapporteras att pågående utbrottet i Shanghai har lett till att taiwanesiska halvledaraktörer istället låst sin arbetskraft inne i fabrikerna.

Enligt en rapport från Liberty Times har taiwanesiska bolag som TSMC, ASE och Wafer Works fått grönt ljus att fortsätta produktionen, under speciella förutsättningar. Bolagen måste nämligen låsa inne sin arbetskraft i fyra dygn, utan att arbetstagarna har möjlighet att lämna faciliteterna under denna tid.

Wafer Works har enligt uppgift sett till att bolagets 300–400 anställda har mat och sovplats i fabriken. Inga uppgifter om möjligheten att duscha har delgivits. Liberty Times nämner även att ASE gått ut med ett lugnande besked till aktieägarna; de ”ökande logistikkostnaderna” och ”de ökade kostnaderna för personalvård” väntas ha en begränsad inverkan på omsättningen.

TSMC, ASE och Wafer Works ser med andra ord ut att fortsätta sin produktion under rådande lockdown i Shanghai. TSMC:s operationer i Shanghai sysselsätter över 1 000 anställda och framställer kretsar av äldre snitt på wafers om 200 millimeter. Wafer Works å sin sida är enligt egen utsago en av de största leverantörerna av kiselplattor på 100 och 150 millimeter i Kina.

Exakt hur många bolag som getts möjligheten att genomföra liknande upplägg är oklart. Likt tidigare rapporter om Foxconns bubbla för arbetskraft nådde nyheterna omvärlden via taiwanesiska bolag – från kinesiskt håll talas det istället om hur landet ”agerar snabbt” för att skydda sina medborgare från COVID-utbrott.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också