HemNyheterTillverkningDanska wafer-producenten Topsil skapar 125 nya jobb

Danska wafer-producenten Topsil skapar 125 nya jobb

Drygt 200 anställda blir närmare 400 när produktionen av kiselskivor intensifieras i Köpenhamnsregionen.

Topsil, en dansk producent av kiselskivor på 200 millimeter, kommer expandera sin produktion och därigenom skapa 125 nya arbetstillfällen i Fredrikssund strax utanför Köpenhamn. Detta rapporterar Evertiq, som med hänvisning till Sjællandske Nyheter också tidigare rapporterat att Topsil sökt 950 miljoner danska kronor, motsvarande närmare 1,5 miljard svenska kronor, för att inleda produktion av 300 millimeter stora skivor.

Det danska bolaget är en del av världens tredje största wafer-tillverkare, taiwanesiska Globalwafers. Globalwafers utannonserade redan under hösten 2022 att det fått EU-stöd för att expandera bolagets produktion av kiselskivor genom ett annat europeiskt dotterbolag, italienska MEMC. I fallet MEMC gällde det expansion av existerande tillverkningskapacitet om 300 millimeter stora kiselskivor som ett led i Globalwafers investeringar i expansion om motsvarande 33 miljarder kronor globalt.

Huruvida Topsil och Globalwafers har fått grönt ljus för de 950 miljoner danska kronor de sökt framgår inte, men Evertiq vittnar om att Köpenhamnsregionens affärsutvecklingsarm Copenhagen Capacity har kommunicerat Topsils expansionsplaner. Klart står att expansionen som hittills kommunicerats handlar om 200 millimeter stora kiselskivor – och att de 125 nya arbetstillfällena är en rejäl ökning att addera till de 232 anställda bolaget hade i slutet av år 2022.

Trots att inget officiellt kommunicerats står det klart att även den danska staten står redo att investera i halvledare. Landet är hem till produktion av en betydande del av världens vindturbiner, vilka i sig är en slutdestination för kretsar tillverkade på Topsils kisel. Sett ur perspektivet EU:s gröna omställning är Danmark också en nyckelspelare – och drömmen om produktion av kiselskivor på 300 millimeter lever än.

KällaEvertiq
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också