HemNyheterAffärerGlobala techbolag i kö för att investera i ARM

Globala techbolag i kö för att investera i ARM

Förutom Intel ansluter sig Amazon, Apple, Nvidia och Samsung som potentiella ankarinvesterare.

ARM är efter en längre tids spekulationer på väg ut på börsen i vad som kan bli en av de största börsintroduktionerna någonsin. Tidigare har ARM försökt locka till sig Intel som en ankarinvesterare, men nu uppger Bloomberg att även Amazon, Apple, Nvidia och Samsung står redo med vidöppna plånböcker för att investera i bolagets IP och instruktionsuppsättning (ISA).

Samtliga nämnda bolag bygger redan idag systemprocessorer på ARM:s teknik, där Apples produkter kanske är de bäst kända. Apple övergav nämligen Intel och den konkurrerande instruktionsuppsättningen x86 för några år sedan till förmån av sina egenutvecklade processorer i sina persondatorer, där processorn M1 var först ut – för att inte nämna bolagets systemkretsar i A-serien för bruk i Iphone- och Ipad-serierna.

Förutom att i det närmaste helt förlita sig på ARM-teknik i grunden har Apple också investerat i bolaget som i dagsläget står under japanska Softbanks ägo. Softbanks strategi inför börsnoteringen väntas innefatta erbjudanden till Apple och andra stora amerikanska teknikbolag om att vara ankarinvesterare i utbyte mot att de förbinder sig att hålla i aktierna på medellång till lång sikt.

Att få ombord bolag likt Amazon, Nvidia och Samsung skulle inte bara stabilisera ARM:s börskurs på kort sikt. Då bolagen är och väntas förbli storkunder till ARM under överskådlig framtid är förhoppningen att ISA-utvecklaren fortsätter agera långsiktigt, snarare än föremål för kortsiktiga börsinvesterares nycker.

Där Apple, Nvidia, Samsung och Qualcomm är välkända storkunder till ARM kan Intel och framförallt Amazon framstå som ett par doldisar i sammanhanget. Intel har sedan tidigare meddelat att bolagets foundry-satsning kommer stå redo med IP-block från ARM, medan Amazon genom sitt dotterbolag AWS i skymundan har sjösatt drygt hälften av världens ARM-baserade servrar.

Sedan år 2018 har AWS nämligen utvecklat sin systemprocessorfamilj Gravitron, vilken enligt Tom’s Hardware under mitten av 2022 stod för hela 20 procent av bolagets tillgängliga CPU-beräkningskraft. Enligt AWS själva erbjuder Gravitron-baserade serverinstanser strömbesparingar om upp till 60 procent jämfört med x86-baserade processorer – vilket i Amazons fall representerar en extremt god anledning att bidra till ARM:s fortlevnad.

När exakt ARM börsintroduceras är inte känt, men tidigare uppgifter talar för att det kan ske så snart som under september 2023.

KällaBloomberg
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också