HemNyheterTillverkningGlobalfoundries ämnar tredubbla sin europeiska produktion

Globalfoundries ämnar tredubbla sin europeiska produktion

Kraftig expansion av Fab 1 i Dresden backar upp samarbete med STMicroelectronics

Globalfoundries är i full färd med att utveckla sin europeiska produktionskapacitet, och under juli månad meddelade bolaget att det tillsammans med STMicroelectronics kommer bygga nya faciliteter för framställning av kretsar på 300 millimeter stora kiselplattor, wafers. Siktet var då inställt på att utöka kapaciteten för kretsar tillverkade på 22 nanometer FD-SOI (fully depleted silicon-on-insulator) för att möta fordonsindustrins ökande efterfrågan.

Den utökade produktionskapaciteten förläggs till franska Crolles i närheten av STMicroelectronics existerande anläggning, som också tillverkar kretsar på kiselplattor med diametern 300 millimeter. Crolles är tänkt att år 2026 uppnå sin fulla kapacitet om 620 000 kiselplattor per år, där Globalfoundries räknas som avsändare för 58 procent av dessa. Under ett investerarsamtal som avhandlar det sistnämnda bolagets expansionsplaner nämns att detta är ett led i en kraftig europeisk expansion.

We continue to expand our capacity in Germany. In fact, we’re increasing it from 300,000 wafers per year to 850,000 wafers per year

– Dave Reeder, CFO, Globalfoundries

Utöver samarbetet med STMicroelectronics åtar sig också Globalfoundries att expandera sin existernade kapacitet i tyska Dresden. Här ska kapaciteten nå 850 000 årliga wafers ställt mot dagens 300 000. Expansionen ska stå färdig år 2028, och innebär att Globalfoundries om planen håller kommer ha kapacitet att leverera över en miljon europeisktillverkade kiselplattor på årsbasis.

KällaEvertiq
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också