HemNyheterAffärerGlobalfoundries bygger ut exklusivt för General Motors

Globalfoundries bygger ut exklusivt för General Motors

USA:s majoritetsledare i senaten beskriver samarbetet som det första i sitt slag, men är enligt Globalfoundries inte det sista.

De senaste åren av kretsbrist har lämnat få oberörda, men det var en bransch i synnerhet som fick världen att uppmärksamma frågan – fordonsindustrin. När fabriker började stå still fick det biljättarna att förändra sin syn på halvledare och hur de köper in dessa, där merparten gått från att enbart handla genom underleverantörer till att även vända sig direkt till kretstillverkarna.

En av dessa är amerikanska General Motors, som går steget längre i vad som beskrivs som ett unikt och långsiktigt samarbete med kontraktstillverkaren Globalfoundries. Den senare ska inom ramen för samarbetet bygga ut tillverkningskapacitet i New York och den nya produktionslinan ska för överskådlig framtid vara exklusivt öronmärkt General Motors.

I dagens moderna fordon används tusentals kretsar från många olika leverantörer, vilket bidrar till mer komplexa designer än nödvändigt. Avtalet är en del i General Motors strategi att förenkla sina designer genom användandet av färre unika kretsar och att tillverka dessa i stora volymer. Med andra ord kan fordonsjätten med en exklusiv produktionslina hos Globalfoundries dra nytta av stordriftsfördelar och få ned kostnaderna vid biltillverkning.

This first of its kind agreement between GlobalFoundries and General Motors is going to drive the Capital Region economy forward and ensure Upstate New York remains in the driver’s seat as one of the nation’s leading hubs for semiconductor manufacturing that is so critical to the supply chain of the auto industry. […] Thanks to my CHIPS and Science Act, we are bringing manufacturing back to our country and America’s supply chains are being secured, creating good-paying jobs here in Upstate New York, not overseas.

– Chuck Schumer, demokratisk majoritetsledare i USA:s senat

Det uttrycks inte explicit i pressmeddelandet, men USA:s majoritetsledare i kongressen Chuck Schumer antyder att statliga medel via CHIPS and Science Act spelat in i att möjliggöra samarbetet, som beskrivs som det första i sitt slag. Att få en aktör som Globalfoundries att inte enbart bygga ut sin kapacitet i USA, men även att öronmärka denna till ett annat amerikanskt företag, kan ses som en dubbelseger för landet som vill minska beroendet av asiatiska kretsleverantörer.

This is a first-of-a-kind deal, not a last of its kind. This is a solution to a problem. We believe it’s a framework for others to leverage as well.

– Thomas Caulfield, VD på Globalfoundries

Globalfoundries VD, Thomas Caulfield, stämmer in i kören om att avtalet är det första i sitt slag, men tillägger att det inte är det sista. Till CNBC berättar Caulfield att han tror samarbetet blir ett ramverk för andra liknande längre fram då det medför ekonomiska fördelar och förutsägbarhet för båda parter. Därtill nämns möjligheten att koordinera företagens produktplaner, vilket gör att Globalfoundries kan anpassa framtida tekniker och materialval efter en nära partners behov.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också