HemNyheterAffärerHalvledarförsäljningen ned 8,7 procent i första kvartalet

Halvledarförsäljningen ned 8,7 procent i första kvartalet

Europeisk halvledartillverkning står sig stark när världsmarknaden backar med besked.

Den globala halvledarförsäljningen uppgick till 119,5 miljarder USD under 2023 års inledande kvartal, enligt branschorganisationen SIA. Det innebär en minskning i omsättning på 8,7 procent jämfört med 2022 års avslutande kvartal – och en nedgång om hela 21,3 procent ställt mot 2022 års första kvartal.

Om något positivt ska sägas om inledningen av 2023 ur ett säljperspektiv på halvledarmarknaden är det att mars månad visade på en 0,3-procentig ökning från februari, där Europa visade sig vara nettovinnarna. De europeiska halvledarbolagen lyckades öka sin försäljning med 2,7 procent från februari. Även europeiska bolag tappade dock på årsbasis – men endast med 0,7 procent tack vare dess stora exponering mot fordonsindustrin.

Year-to-Year Sales
Market Last YearCurrent Month% Change
Americas11,509,61-16,4%
Europe4,634,60-0,7%
Japan3,913,86-1,3%
China16,8311,10-34,1%
Asia Pacific/All Other13,7110,67-22,2%
Total50,5839,83-21,3%
Data: WSTS, tal i miljarder USD för mars månad

Ett annat sätt att se på det hela är att mars totala halvledarförsäljning uppgick till 39,83 miljarder USD, och att europeiska bolag stod för drygt 11,5 procent av denna. Under samma period år 2022 stod europeisk halvledarförsäljning för knappt 9,2 procent av världsmarknaden. Detta ska ställas i relation till EU:s Chips Act, med vilken ambitionen är att unionens produktion ska stå för 20 procent av kakan räknat i värde.

Av siffrorna kan också utläsas att Japan går relativt starkt. Landet är likt Europa till stor del leverantör av halvledare till sin inhemska fordonssektor, men inom landsgränserna huseras även minnesleverantören Kioxia. Just minnesmarknaden är halvledarbranschens svarta får under 2023 års inledning, varför den japanska förlustminimeringen får anses vara imponerande.

Nordamerika, med bolag likt Intel och minnesgiganten Micron bland sina headliners, tappar istället hiskeliga 16,4 procent på årsbasis – men det är småpotatis jämfört med de förlorade marknadsandelarna i ”Asia Pacific/All Other” samt Kina. Asia Pacific-resultaten inkluderar de krisande sydkoreanska minnesbolagen Samsung och SK Hynix, men räddas sannolikt upp till viss del upp av kontraktstillverkaren TSMC, där totalen stannar på 22,2 procent ned från mars 2022.

Att Kina tappar drygt en tredjedel av sin del av kakan, 34,1 procent på årsbasis, kan i huvudsak tillskrivas de allt mer långtgående och tätt haglande amerikanska handelsrestriktionerna på kinesiska halvledare. Tidigare har USA mer eller mindre neutraliserat Kinas största minnestillverkare YMTC, tvingat Huawei att lägga ned utvecklingen av moderna systemprocessorer samt likställt arbete i kinesiska halvledarbolag med landsförräderi för amerikanska medborgare.

USA:s embargon mot Kina ser med andra ord ut att ha önskad effekt. Vad som står mindre klart är landets narrativ om att dess egen halvledarsektor lider hårdast, där USA utmålar sig självt som en hjälte i dramat som själv tar den största smällen för världens bästa. Av det första kvartalets säljsiffror kan vi förvisso utröna att den amerikanska försäljningen lider – men att landets partners i Östasien har det ännu tuffare.

Huruvida USA lyckas övertyga Sydkorea och dess minnestillverkare att hålla sig borta från de möjligheter som presenterar sig i Kina återstår att se. Klart är åtminstone att Tyskland blir andra EU-land efter Nederländerna att ansluta sig till Kina-relaterade halvledarembargon genom strypta gasexporter.

Semiconductor sales continued to slip during the first quarter of 2023 due to market cyclicality and macroeconomic headwinds, but month-to-month sales were up in March for the first time in nearly a year, providing optimism for a rebound in the months ahead.

– John Neuffer, ordförande och VD, SIA

Oavsett ”makroekonomiska motvindar” noterar SIA:s John Neuffer att optimism om en vändning råder i och med mars månads siffror som markerade slutet på en brant nedgång som inleddes under sommaren 2022. ASML:s VD, Peter Wennink, har tidigare flaggat för att ”ingen” ser nuvarande nedgång som en stor recession. Klart står i alla fall att halvledarförsäljningen fortsatt ligger vad som utan pandemin hade varit på rekordnivåer.

KällaSIA
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också