HemNyheterHalvledareHBM-minne från SK Hynix nästan slutsålt för år 2025

HBM-minne från SK Hynix nästan slutsålt för år 2025

Byggnationen av fabriken M15X återupptas för att möta framtidens HBM3-efterfrågan för AI-kretsar.

Sydkoreanska SK Hynix, världsledande på minne av HBM-typ (High Bandwidth Memory), har meddelat att orderböckerna för minnestypen är fulla för 2024 och nästan fulla för kommande år. Bolagets mest namnkunniga kund är Nvidia, som använder minnestypen för dess AI-beräkningskort, där den höga bandbredden överväger teknikens högre kostnader.

SK Hynix har länge spelat andrafiol på minnesmarknaden till landsmannen Samsung, men till följd av den senares senfärdighet med att satsa på just HBM har SK Hynix knipit en stor del av marknaden räknat i omsättning. Där Samsung är i full färd att utveckla kommersiellt gångbart HBM3-minne kommer SK Hynix istället börja kvalificera vidareutvecklingen HBM3E till kunder likt Nvidia under årets tredje kvartal.

The HBM market is expected to continue to grow as data and (AI) model sizes increase […] Annual demand growth is expected to be about 60% in the mid-to long-term.

– Kwak Noh-jung, CEO, SK Hynix

Under en presskonferens meddelade SK Hynix CEO Kwak Noh-jung att marknaden för HBM kommer fortsätta växa lavinartat i takt med att AI-hypen består. För att backa upp påståendet med siffror meddelar han också att HBM-segmentet väntas växa med 60 procent årligen – på medellång till lång sikt. För att möta denna ökade efterfrågan har Kwaks bolag bland annat ingått partnerskap med ingen mindre än världens största kontraktstillverkare TSMC för framtidens HBM4, och utannonserat att paketering av framtidens minnesteknik också kommer ske i den amerikanska delstaten Indiana.

SK Hynix har i dagsläget en marknadsandel norr om 85 procent för HBM3 och över 70 procent för HBM generellt, noterar EE Times. Färdplanen framåt inkluderar bolagets egen teknik och processer för att tillverka HBM3E, medan startskottet för samarbetet med TSMC sker vid introduktionen av HBM4 någon gång under år 2026.

För att bibehålla dessa marknadsandelar kommer bolaget att återuppta byggnationen av Fab 15X, som under början av året pausades. Till denna anläggning i sydkoreanska Cheongju väntas investeringar motsvarande 14,6 miljarder USD gå, och fabriken ska så snart som november 2025 stå klar att producera minneskretsar.

KällaReuters
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också