HemNyheterAffärerHöga förväntningar på ARM:s börsintroduktion

Höga förväntningar på ARM:s börsintroduktion

Sura New York-börser kan få en vitamininjektion om årets största börsnotering går vägen.

Att ARM är på väg mot en börsnotering är klart sedan tidigare och nu rapporterar Bloomberg att ett officiellt tillkännagivande är att vänta så snart som nästa måndag, den 28 augusti. Rapporter om datumet passar väl in med tidigare information om att börsnoteringen väntas ske under september månad och kommer efter att Softbank köpt loss den 25-procentiga andel av ARM som indirekt kontrollerades av bolaget genom fonden Vision Fund.

Enligt Reuters stod affären klar i slutet av förra veckan, där ARM värderades till 64 miljarder dollar. Med andra ord betalade Softbank sin investmentfond Vision Fund 16 miljarder för att återta kontrollen – vilket innebär en 100-procentig avkastning för fonden, som 2017 köpte sagda 25-procentiga andel för 8 miljarder dollar. Affären innebär att externa Vision Fund-investerare likt Globalfoundries-huvudägaren Mubadala Investment Company gör en storvinst redan innan börsnoteringen.

Själva noteringen av ARM väntas bli den största på närmare två år i USA, där aktier till ett värde av omkring 8–10 miljarder dollar väntats bjudas ut till allmänheten i september. Tidigare estimat om bolagets väntade börsvärde har legat i spannet 60–80 miljarder dollar, vilket ligger i linje med Softbanks köp av Vision Fund-andelen av bolaget. Rapporten noterar att de amerikanska börserna hittills under 2023 inte presterat såhär illa sedan finanskrisens 2009 – aktier för endast 14,4 miljarder dollar har hittills bytt ägare i samband med börsnoteringar.

För att understryka ARM:s börsintroduktion uppges inte mindre än 28 banker i nuläget stå redo att erbjuda bolagets aktier. Därtill har ARM sedan tidigare gott om ankarinvesterare, som vardera uppges investera ”omkring 100 miljoner dollar vardera”. Exakt vilka bolag det är står ännu inte klart, men bolag tillika ARM-kunder som Amazon, Apple, Intel, Nvidia, Samsung och Qualcomm har tidigare uppgetts vara redo att investera i bolaget.

KällaBloomberg
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också