HemNyheterHalvledareHuawei bygger tre fabriker i Shenzhen

Huawei bygger tre fabriker i Shenzhen

Från halvledare till mjukvara – Huawei vill kontrollera hela kedjan från ax till limpa, ett åtagande ingen tidigare försökt sig på.

Teknikjätten Huawei fick klä skott när USA år 2019 inledde sitt högteknologiska handelskrig mot Kina. Resultatet blev att bolaget mer eller mindre över en natt utraderades från den globala telefonmarknaden – från att ha varit på god väg att bli världens största aktör. Jätten förvägras dessutom halvledare tillverkade i spjutspetsen, något de numera gör sitt bästa för att kringgå.

Sedan handelsrestriktionerna mot Kina inleddes har landet arbetat på att bygga upp en egen inhemsk leveranskedja, något de tycks vara på god väg att uppnå. Nyligen tagna satellitbilder från Guanlan-distriktet i Shenzhen, Kina, visar att Huawei bygger inget mindre än tre fabriker som uppges vara ämnade ”avancerade halvledare”.

Utifrån är de tre anläggningarna identiska, men sannolikt fyller de olika syften. Det är ett antagande som görs baserat på ägarstrukturen, där Huawei på pappret endast äger en fabrik. De andra två drivs av Shenzhen SiCarrier Technologies, en tillverkare av halvledarutrustning, och SwaySure Technology, som tillverkar minneskretsar. Verkligheten är dock en annan enligt The Financial Times, vars källor berättat att Huawei stått för startfinansiering, teknisk support och personal till de båda företagen.

Att Huawei på pappret endast äger en av tre fabriker tillskrivs dels att de genom den strukturen kunnat kringgå potentiella konflikter med aktieägare, dels att Huawei genom att använda ombud kunnat få loss mer statligt stöd.

From wafer tools to AI model training, Huawei is trying to own the entire stack. I’ve never seen one company attempt to control every layer of the semiconductor chain.

– Dylan Patel, grundare av SemiAnalysis

Relaterat är en rapport från nederländska NRC Handelsblad, som gör gällande att Huawei har som mål ett bygga en helt självständig leveranskedja som kan konkurrera med Nvidia, ASML, TSMC och SK Hynix. Den framstående analytikern Dylan Patel på SemiAnalysis konstaterar att det är första gången som ett enskilt bolag åtagit sig ett kontrollera hela kedjan – från material och verktyg för tillverkning till produktion av halvledare och färdiga slutprodukter. Inte nog med det fortsätter Huawei upp i kedjan med mjukvara, såsom att träna AI-modeller och utveckla egna operativsystem in-house, och en produktportfölj som omfattar alltifrån telefoner till datorer och servrar.

Det har vid åtskilliga tillfällen rapporterats att Huawei är i nära samarbete med Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC), Kinas största kontraktstillverkare, men de tre Guanlan-anläggningarna ska vara i Huaweis egen regi. Att Huawei går sin egen väg tillskrivs det faktum att SMIC haft svårt att möta bolagets efterfrågan, då inte minst vid spjutspetsen där dess 7-nanometersteknik används för både Huaweis AI-kretsar i Ascend-serien och systemkretsarna Kirin för telefoner.

Huaweis aldrig tidigare skådade målsättning om att kontrollera hela kedjan ser dock ut att vara lång väg från att förverkligas. För att återkoppla till Guanlan-anläggningarna ska de två första ha färdigställts under 2024, men den som officiellt tillhör Huawei och ska tillverka kretsar i spjutspetsen väntas tas i drift först 2026. Bolaget, men även Kina som helhet, har även en lång väg kvar att gå för att kunna producera halvledarutrustning inhemskt och därmed bryta beroendet av ASML – som idag är absolut.

KällaDigitimes
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har sedan 2008 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev – våra nyheter i din inkorg cirka en gång i veckan.

Läs också