HemNyheterHalvledareHuaweis processor på 5 nanometer fyra år gammal – signerad TSMC

Huaweis processor på 5 nanometer fyra år gammal – signerad TSMC

Processorn tillverkad på 5 nanometer är ett eko från förr, men det förändrar inte Kinas utsikter från att inom kort nå dit.

Efter Kinas oväntade framgångar med att nå storskalig produktion 7 nanometer väntar alla på nästa steg, där bedömare är övertygade om att bolaget är på god väg mot 5 nanometer. Däremot blev omvärlden kollektivt förvånade när Huawei i det tysta lanserade en bärbar dator med en processor baserad på tekniken, vilket tolkades som att landet rekordsnabbt lyckats med ännu en dubblering i transistordensitet.

Nu har experterna på Techinsights slagit hål på att processorn vid namn Hisilicon Kirin 9006C skulle vara tillverkad i Kina, utan bekräftar spekulationer om att den kommer från taiwanesiska TSMC:s fabriker. Detta trots sanktioner som gör att bolaget inte får tillhandahålla avancerade kretsar till Huawei. Att en processor designad av Huaweis dotterbolag Hisilicon på 5 nanometer tillverkad av TSMC ändå existerar har en rimlig förklaring.

När Techinsights plockade isär den berörda datorn Huawei Qingyun L540 framgår att processorn paketerades vecka 35 år 2020. Detta är kort innan USA:s handelsrestriktioner trädde i kraft och i ett slag kastade Huawei tillbaka till den halvledartekniska stenåldern, men även massakrerade bolagets avtryck på mobilmarknaden där de var på god värld att världens största aktör. Idag är Huawei mer eller mindre utraderat i västligt välsinnade länder.

Processorn från Huawei är med andra ord ett eko från en svunnen tid och falskt alarm om att Kina redan nått 5 nanometer. Oavsett ser branschkännare det fortsatt som ett faktum att Kina genom landets största kontraktstillverkare, Semiconductor Manufacturing International Company (SMIC), kommer nå 5 nanometer och målet tros ändå ligga hyfsat nära fram i tiden.

Även om ingenting är bekräftat talar ihärdiga uppgifter om att Huawei under 2024 lanserar en ny serie telefoner vid namn P70, som ska nyttja systemkretsar tillverkade på 5 nanometer. Om, eller snarare när, det blir verklighet har Kina nått en halvledarteknisk nivå som är ”tillräckligt bra” för att inte behöva förlita sig på kretsar från väst för att mätta de inhemska behoven inom bland annat artificiell intelligens (AI) och militärteknik.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också