HemNyheterPolitikIndiens halvledarplaner går på grund efter Tower Semiconductor-blockad

Indiens halvledarplaner går på grund efter Tower Semiconductor-blockad

Inte mindre än tre stora halvledarprojekt strandar – ett av mer publika skäl än de andra.

Indiens planer på att bygga en halvledarfab har strandat till följd av att Intels uppköp av Tower Semiconductor inte kunnat genomföras. Den ursprungliga planen var att ett globalt konsortium under namnet ISMC skulle nyttja Tower Semiconductors teknik och investera 3 miljarder USD i inhemsk halvledartillverkning.

Att Intels uppköp av Tower Semiconductor hålls gisslan av kinesiska konkurrensmyndigheter är dock inte det enda hindret på vägen till indisk halvledartillverkning. Trots att Indien anslutit sig till USA:s halvledarallians och på den vägen bör kunna tillskansa sig amerikansk tillverkningsteknik i utbyte mot ingenjörer, imponerar landet inte heller på den europeiska halvledartillverkaren STMicroelectronics.

Att STMicroelectronics likt Tower Semiconductor är en faktor beror på ett annat samriskbolag mellan det brittisk-indiska gruvbolaget Vedanta och den taiwanesiska elektroniktillverkaren Foxconn. Denna duo planerar också för halvledartillverkning i Indien, i en satsning värd 19,5 miljarder USD – men har istället satt hoppet till STMicroelectronics teknik.

Ingenting har officiellt kommunicerats från den europeiska halvledartillverkarens sida, men det indiska politiska maskineriet uppges av Reuters ha försökt övertyga STMicroelectronics att investera i ett delägarskap istället för att endast agera leverantör. En annan källa uppger att STMicroelectronics inte är beredda att gå in stort på en helt ny marknad med nya risker, och istället vill se en ”mer mogen marknad” först.

Även en tredje halvledarsatsning med singaporeanska IGSS i spetsen är i limbo. IGSS, likt ISMC, ska ha uttryckt en vilja att investera 3 miljarder USD i Indien men uppges under maj månad ha övervägt att ansöka om tillstånd på nytt för att kunna få nya former av stöd. Exakt vad IGSS har haft i kikaren och vems teknik som ska stå för själva tillverkningen uppges inte heller – men bolagets hemmarknad lider åtminstone ingen brist på potentiella partner, där bland andra Micron, Infineon och Vanguard har fabs.

Huruvida Indien lyckas få sina planer på rätt köl igen, eller om den eviga sagan om landets krångliga politiska maskineri och svårigheter gällande import och export visar sig övermäktigt återstår att se.

KällaReuters
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också