HemNyheterAffärerInfineon planerar Chips Act-finansierad anläggning i Dresden

Infineon planerar Chips Act-finansierad anläggning i Dresden

Neubiberg-bolaget profiterar på fordonsbranschens kretsbrist – rapporterar rekordresultat för 2022.

Tyska Infineon, i huvudsak en halvledarleverantör för fordonsbranschen, rapporterade under gårdagen in rekordsiffror för det finansiella året 2022. Säljklockan stannade på 14,218 miljarder euro, en ökning om 29 procent jämfört med 2021 – och bolaget ser ljust på framtiden. Förutom att förutspå en omsättning om 15,5 miljarder för 2023 har bolaget också gett grönt ljus för att ta planeringen av en ny fabrik i Dresden till nästa fas.

Den nya anläggningen väntas kosta 5 miljarder euro och viks åt tillverkning av analoga och strömkretsar. Värt att notera är att just denna typ av kretsar är den största bristvaran för fordonsindustrin, och väntas så förbli till åtminstone 2026. Just 2026 råkar vara då Infineon planerar vara färdiga med nybyggnationen, där upp till 1 000 arbetstillfällen för högutbildade står till buds.

We are pleased to have political support for an investment at the Dresden site (Germany) and we are counting on adequate funding through the European Chips Act.

– Jochen Hanebeck, VD, Infineon

Bolagets VD Jochen Hanebeck kommenterar att bolaget är glada att ha politiskt stöd för projektet i Dresden, där bolagets fab sedan 1994 tillverkat kretsar. När den nya anläggningen, ämnad för 300 mm-wafers, når full kapacitet väntas den årliga försäljningen från fabriken nå 5 miljarder euro. Trots att Infineon väntar sig nå break-even på ett års försäljning kanaliserar Hanebeck oblygt sin inre Pat Gelsinger (Intels VD) och går ut med att han räknar med att EU och Tyskland genom Chips Act tar en del av notan.

Pressmeddelandet låter även hälsa att investeringen, om den blir verklighet, blir Infineons största investering någonsin och skulle ”stärka bolagets position som en global ledare inom kraftelektronik”. Planerna och årsrapporten mottogs extremt väl av börsen, där bolagets aktie steg 7,3 procent under måndagen. Om de mottas lika väl av EU återstår att se – men projektet ligger onekligen i linje med Chips Act.

KällaInfineon
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också