Intel har misslyckats att kvalificera Broadcom-designade kretsar på 1,8 nanometer, eller Intel 18A, rapporterar Reuters. Broadcom är ett av världens största fabless-bolag och uppges under augusti ha fått sina första kvalifikationsexemplar av färdiga kiselskivor från Intel – varpå de dömts ut som ”olämpliga för massproduktion”.
Processen 18A är Intels första som utvecklats helt med externa kunder i åtanke, och väntas inleda massproduktion under 2025 under Intel Foundry. Utöver Broadcom står bolag likt Ericsson, Microsoft och det amerikanska försvaret redo att beställa kretsar från Intel tillverkade på processen – mycket tack vare att Intel är enda västliga leverantör med tillverkning i spjutspetsen.
Vad som händer i relationen mellan Intel och Broadcom är ännu inte klarlagt. En möjlighet är helt enkelt att bolagen kommer överens om att iterera Broadcoms design för kretsen för att bättre anpassa den för tillverkning på Intel 18A – ett best case-scenario. I andra änden av spektrumet finns möjligheten att Broadcom istället väljer att hoppa på tåget som lämnar Intel bakom sig för att återgå till tillverkning hos TSMC, likt ARM-ägaren Softbank.
Med tanke på att utvecklingen av en avancerad krets i 2-nanometersklassen kan räknas i storleksordningen hundratals miljoner dollar är det dock osannolikt att Broadcom ger upp vid ett första tecken på en motgång, med en ny aktör på marknaden. En talesperson från Intel meddelar också Reuters att Broadcoms utvärdering av produkter på Intel 18A ännu inte är färdig, varför fler förproduktionsexemplar får förutsättas vara på väg.
För närvarande får den mest sannolika förklaringen istället vara att det är mode att rapportera om negativa nyheter kring Intel. Bolaget har några blytunga veckor bakom sig, där planen att avskeda 15 000 anställda för att spara 10 miljarder USD. Som ett led i detta vänder Intel på varje sten bolaget besitter, där bland annat avyttrandet av Altera ter sig högst sannolikt medan andra sparplaner som att sälja av foundry-divisionen och att stå över planerna att satsa i Tyskland diskuteras.