HemNyheterArkitekturerIntel avslöjar framtida processorer för datorer och servrar

Intel avslöjar framtida processorer för datorer och servrar

Efter år av kräftgång går Intel ut med ett aggressivt lanseringsschema, med nya produkter och tillverkningstekniker årligen.

I samband med Intel Investor Meeting 2022 bjuder bolaget på en kavalkad av nyheter. Budskapet från Intels sida är att de efter många svåra år är tillbaka, med tydliga planer i närtid för såväl nya tillverkningstekniker som produkter. Här handlar det om alltifrån grafikkort till processorer i alla tänkbara marknadssegment.

Intels serverprocessorer fram till år 2025

Ett område där Intel tydligt halkat efter är på serversidan, en direkt konsekvens av att bolaget under åratal inte kunde leverera en mer modern teknik än 14 nanometer. Det blev helt enkelt inte ekonomiskt försvarbart om ens möjligt att göra en större krets och skruva upp antalet kärnor över 28 stycken. Detta mildrades något med introduktionen av 10 nanometer, där antalet kärnor för Ice Lake-SP blev 40 kärnor – dock fortsatt långt efter AMD:s 64 kärnor.

Senare under året anländer Sapphire Rapids med upp till 56 kärnor, fortfarande något efter AMD. Här är det dock inte omöjligt att arkitektoniska fördelar med prestandaarkitekturen Golden Cove väger upp prestandamässigt. En möjlig brasklapp är att AMD till dess kan ha lanserat Genoa, som introducerar arkitekturen Zen 4 och samtidigt tar klivet upp till 96 kärnor.

För att möjliggöra en sådan design använder Intel likt AMD chiplets, där flera kretsar sammanfogas till en enhetlig produkt. Sapphire Rapids använder tillverkningstekniken Intel 7, en förfinad variant av ovan nämnda 10 nanometer och som kan jämföras mot TSMC:s 7-nanometersteknik. Det är också med Intel 7 Intel börjar använda EUV-litografi (extreme ultraviolet).

I fallet Sapphire Rapids handlar det om fyra kretsar och istället för chiplets väljer Intel att kalla tekniken för tiles. Därtill bjuder processorfamiljen på finesser som DDR5 med överföringshastighet upp till 4 800 MT/s över åtta kanaler för en teoretisk bandbredd om 307,2 GB/s, 80 stycken  PCI Express 5.0-kanaler och upp till 64 GB integrerat HBM2E-minne.

År 2023 följs Sapphire Rapids upp av Emerald Rapids som introducerar en ny arkitektur och möjligen även fler kärnor, men stannar kvar vid Intel 7. Ett större kliv sker år 2024 med Granite Rapids som tar klivet ned till Intel 3, en förfinad variant av Intel 4 och vars transistortäthet går att jämföra med TSMC:s 5 nanometer. Även här handlar det om en ny ännu ospecificerad arkitektur.

En särskilt intressant nyhet är att Intel år 2024 även lanserar Sierra Forest tillverkad på Intel 3. Här handlar det inte om några prestandakärnor utan bolagets energieffektiva, likt de Gracemont-kärnor som går att finna hos Core 12000-serien. Syftet bakom Sierra Forest är en produkt med så många kärnor som möjligt till så hög energieffektivitet som möjligt, något som ska komma väl till pass i molnapplikationer.

Året därpå följs upp av en ny prestandaprocessor med ändelsen Rapids och en ny energieffektiv inom ramen för Forest. Här nöjer sig dock Intel med att skriva ut namnet som ”Next Gen” och nämner ingenting om tillverkningsteknik.

Intel Arrow Lake för datorer ser dagens ljus

Intel ligger inte på latsidan på datorsidan utan har även här flera framtida nyheter. Först på tur står till slutet av året är Raptor Lake, som bygger vidare på den grund Alder Lake står på. Det handlar fortsatt om 8 prestandakärnor för maximal fåtrådad prestanda, men antalet energieffektiva tar klivet upp från 8 till 16 stycken. Tanken bakom de senare är att agera draglok vid högt trådade laster utan att energiförbrukning och värmeutveckling skjuter i höjd.

Steget efter heter Meteor Lake och här går Intel från en monolitisk design till en baserade på tiles, eller chiplets på AMD-lingo. Intels Meteor Lake ska bygga på inget mindre än tre olika kretsar – en huserande processorkärnorna, en med grafikdelen och en med minneskontroller samt övriga I/O-funktioner. Tillverkningen av processorkärnorna sker på Intel 4 och grafikdelen tillverkas på en 3-nanometersteknik, där allting pekar mot att det senare sker i TSMC:s fabriker.

För prestandakärnorna introduceras Meteor Lake med den nya arkitekturen Redwood Cove och de energieffektiva heter Crestmont. Hur många kärnor av respektive Meteor Lake får framgår inte, men tidigare spekulationer talar om 8 prestandakärnor och hela 32 energieffektiva. Meteor Lake tar plats i Core 14000-serien.

Efter Meteor Lake kommer Arrow Lake som år 2024 bygger vidare på tiles-konceptet. Intressant nog nämns här tillverkningstekniken Intel 20A, där bokstaven A står för enheten ångström och 10 ångström motsvarar 1 nanometer. Mest troligt här är att den krets som huserar själva processorkärnorna tillverkas på tekniken, medan grafikdelen fortsatt är signerad TSMC:s fabriker.

Intel Arrow Lake följs upp av Lunar Lake i vad som sannolikt blir Core 16000-serien, där fokus från Intel uttalat är prestanda till ”ultralåg” energiförbrukning. Tillverkningen ska ske på Intel 18A, i andra ordalag 1,8 nanometer, och en annan teknik från tredjepart. Här är det ingen högoddsare att samarbetet med TSMC fortsätter, men Samsung går inte att helt avfärda.

Processorjätten har en minst sagt aggressiv tidsplan och VD:n Pat Gelsinger är övertygad om att de inom några år har ledartröjan igen – både sett till produkter och tillverkningsteknik. Med över ett halvt decennium av misslyckande att gå från 14 nanometer är det upp till bevis om Intel kan leverera på sina löften.

KällaIntel
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också