HemNyheterAffärerIntel Foundry Services ska tillverka kretsar åt Mediatek

Intel Foundry Services ska tillverka kretsar åt Mediatek

Med taiwanesiska Mediatek räknar Intel hem en av sina största kunder hittills. På tapeten står tillverkning av kretsar för edge-applikationer.

Med investeringar i storleksordningen tiotals miljarder USD och krav på statliga subventioner avser Intel att genom det nybildade dotterbolaget Intel Foundry Services (IFS) bli den tredje stora kontraktstillverkaren av kretsar, efter TSMC och Samsung. Företaget har redan fått högprofilerade kunder som Qualcomm och Amazon Web Services (AWS) och nu fogar sig en till gigant till raden.

Mediatek använder i huvudsak TSMC för kontraktstillverkning och har likt så många andra drabbats hårt av TSMC:s bristande produktionskapacitet de senaste åren. Att det är ett av motiven bakom samarbetet framgår även tydligt av Mediateks och Intels gemensamma pressmeddelande, i vilket det framgår att Mediatek med hjälp av Intel vill diversifiera sin leveranskedja med tillverkning av kretsar i USA och Europa.

Till skillnad från Qualcomm och AWS kretsar samarbetet, åtminstone i ett inledande skede, inte runt Intels kommande spjutspetstekniker. Istället ska Mediatek tillverka kretsar på Intel Foundry Services mogna tillverkningsteknik ”Intel 16”, som är en vidareutveckling av Intels tillverkningsteknik 22FFL (FinFET Low Power). I kontexten nämns trådlösa chip för edge– och always-on-applikationer.

Mediatek är ett taiwanesiskt bolag som framförallt specialiserar sig på trådlösa applikationer, där de är mest kända för att vara världens största tillverkare av systemkretsar (SoC) för telefoner. Därutöver säljer bolaget kretsar för alltifrån modem till edge-applikationer, TV-apparater och övrig konsumentelektronik i stort. Mediatek var 2021 efter Qualcomm, Nvidia och Broadcom världens fjärde största fabless-bolag av kretsar.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också