HemNyheterAffärerIntel Foundry tar sikte på Samsungs kunder

Intel Foundry tar sikte på Samsungs kunder

Bolagets VD har själv varit med att pitcha Intel Foundry till Samsungs befintliga kunder, inklusive sådana i Sydkorea.

Intels ambitioner inom kontraktstillverkning är ingen hemlighet, men många uttryckte skepsis när bolaget ännu en gång flaggade för att det var vägen framåt. Efter beskedet våren 2021 har bolaget danat om i organisationen där kronjuvelerna, själva fabrikerna, knoppats av till en separat division och lyckats vinna över storkunder som bland annat Microsoft, Ericsson, Mediatek och Amazon.

Nu rapporterar sydkoreanska The Elec att Intel aktivt jagar Samsungs kunder för att få dem att byta kretsfabrikör. Detta i sig är inget konstigt, men enligt rapporten ska Intel närmat sig fabless-aktörer i Sydkorea och ingen mindre än VD:n Pat Gelsinger ska själv ha varit involverad i att pitcha Intel Foundry. I fokus när Intel säljer in sig själva är processen Intel 18A (1,8 nanometer), som under det närmsta året går in i storskalig produktion.

Efter den mångåriga förseningen av 10 nanometer som fick Intel att tappa sin tidigare självklara ledning i spjutspetsen har bolaget under Pat Gelsinger ryckt upp sig. Allt pekar mot att bolaget håller sitt ambitiösa mål om fem noder på fyra år (5N4Y), vilket om färdplanen håller innebär att Intel återtar sin position som marknadsledare inom avancerad tillverkning med högst transistordensitet. Medan TSMC har liten anledning till oro kan detsamma inte sägas om Samsung, vars track record går att jämföra med det Intel drog på sig.

På pappret har Samsung legat strax efter TSMC tillverkningstekniskt och med introduktionen av 3 nanometer före. Det går dock argumentera för att de i realiteten legat långt efter. För att inte hamna på efterkälken och nu senast gå om TSMC har Samsung konsekvent släppt nya noder innan de varit redo, med resultat att de inte kunnat leverera på löften om prestanda och yield. Som konsekvens har det solkat bolagets rykte och fått viktiga storkunder som Qualcomm att i allt större utsträckning förlita sig på TSMC.

Någonting som inte är helt relaterat till Intels framfart men ändå nämnvärt är att Samsungs brister på tillverkningssidan fått negativa effekter inom det egna konglomeratet. Samsung System LSI, den del som utvecklar kretsdesigner för alltifrån telefoner till TV-apparater, fick sig under 2023 ett stort nederlag när Samsung valde att lansera sin telefonserie Galaxy S23 med systemkretsar uteslutande signerade Qualcomm. Bolagets egenutvecklade Exynos 2300 ansågs inte hålla måttet sett till prestanda och energieffektivitet, varför den aldrig såg dagens ljus.

Förutsatt att Intel klarar av att leverera med teknikerna Intel 3 (3 nanometer) och Intel 18A, som är de första anpassade för externa kunder, har de goda möjligheter att bli en kraft att räkna med. Redan nu talar de om Intel 14A (1,4 nanometer) år 2027 och framgent Intel 10A (1 nanometer). Bolagets uttalade mål är att till år 2030 knipa Samsungs position som näst största kontraktstillverkare efter TSMC, som med en marknadsandel om cirka 60 procent har en betryggande ledning.

Samsung sitter dock inte på händer utan ska under 2025 lansera sin variant av 2 nanometer, men hur det går återstår att se. Med 3 nanometer talades det inledningsvis om bedrövlig yield på så lite som 10 procent och ännu lyser några kunder värda namnet med sin frånvaro.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också