HemNyheterAffärerIntel hotar USA:s kongress – "vi kommer investera mer i Europa"

Intel hotar USA:s kongress – ”vi kommer investera mer i Europa”

Agera innan augusti annars lägger vi större fokus på Europa. Budskapet är glasklart när Intels VD går hårt åt den amerikanska kongressen.

När kretsbristen var som värst såg Intel en chans att fylla ett tomrum på marknaden för kontraktstillverkning. De två dominerande aktörerna heter TSMC och Samsung, båda med säte i Asien, och Intels erbjudande var att bli det västerländska ditot. För att nå dit krävs massiva investeringar och Intel har inte gjort någon hemlighet av att de räknar med stöd från det offentliga för nå sina ambitioner.

För ovanlighetens skull var EU snabba med att sy ihop ett paket, EU Chips Act, som syftar till att främja halvledarindustrin i regionen. På andra sidan oceanen finns USA som under mycket längre tid filat på sitt dito CHIPS for America Act, som kört fast i den djupt polariserade kongressen. Det här samtidigt som Intel på förhand räknat hem pengarna från det ännu inte klubbade paketet.

I hate the idea of announcing a delay. The idea of delaying … this sucks… I am not a delay guy. Everyone saw our announcement of our delay and it is a huge signal to the industry, to get the shovels in the ground and the U.S. serious about building this industry back on U.S. soil. It’s game time. Get it done before August.

– Pat Gelsinger, VD på Intel

Följaktligen pausade Intel groundbreaking-ceremonin för nästa USA-fabrik i Ohio, en fabrik som på sikt kan bli den största i landet. I ett framträdande tillsammans med Ohio-senatorn Rob Portman berättar Intels VD Pat Gelsinger om den självförvållade förseningen som ”suger” och medger öppet att det ska ses som en signal om att Intel menar allvar. Inga pengar – inga fabriker.

Creating Helpful Incentives to Produce Semiconductors (CHIPS) for America Act är i grova drag en pott på 52 miljarder USD som ska främja inhemsk halvledarindustri. CHIPS for America Act har med bred majoritet klubbats i senaten, men formfrågor har gjort att det fastnat i representanthuset. CHIPS for America Act är del av betydligt större United States Innovation and Competition Act (USICA), där cirka 200 miljarder USD ska syfta till att öka landets konkurrenskraft mot Kina.

Under framträdandet avfyrar Gelsinger flera salvor mot vad han anser är kongressens oförmåga att leverera. Han talar om att vi lever i en avgörande tid där Kinas halvledarindustri är den snabbast växande och att kongressens ledamöter måste lägga ”småaktig” partipolitik åt sidan. Han konstaterar också att EU som är ett komplext organ med 27 medlemsländer snabbare lyckades mobilisera sig i frågan.

That’s real dollars and it is not economically viable when everyone else in the world is seeing that reduction. We are not competing with TMSC or Samsung. We are competing with Taiwan and Japan and Korea.

– Pat Gelsinger, VD på Intel

Pat Gelsinger framhåller ofta som argument att andra länder subventionerar chiptillverkning. I EU och länder som Indien, Sydkorea och Kina kan tillverkare få 30 till 50 procent av fabriker subventionerade, medan Kina för sina inhemska aktörer kan stå för så mycket som 70 procent av notan. CHIPS for America Act har ett tak om 3 miljarder USD per fabrik, vilket för en modern sådan inte täcker 30 procent, men vore tillräckligt för att Intel med nya USA-fabriker skulle kunna hålla sig konkurrenskraftig mot resten av världen, berättar Gelsinger.

Att Intel är missnöjda över att CHIPS for America Act inte klubbats av kongressens båda kamrar är ingen hemlighet, men nu stämmer även taiwanesiska TSMC in i kören. I maj 2020 under den dåvarande Trump-administrationen blev det känt att TSMC skulle bygga en kretsfabrik för 12 miljarder USD i Arizona. Att spaden från första början sattes i marken byggde på tillit om att CHIPS for America Act skulle bli verklighet, berättar Ming-hsin Kung, minister på Taiwans nationella utvecklingsråd till The Washington Post.

Efter månader av frustration sätter Intel hårt mot hårt och begär att kongressen får CHIPS for America Act godkänt innan augusti. Om så inte sker är den sannolika vägen framåt att lägga större fokus på Europa, vilket Gelsinger anser ”vore synd” då han vill satsa stort i delstaten Ohio. I Europa planerar Intel i ett första skede att investera 33 miljarder USD, varav 17 miljarder USD beräknas gå till två fabriker i Magdeburg i den tyska delstaten Sachsen-Anhalt. Enbart de två fabrikerna kommer subventioneras med drygt 40 procent – 7,3 miljarder USD.

Where oil reserves have been for the last five decades … fabs are more important over the next five decades. This is the future of geopolitics.

– Pat Gelsinger, VD på Intel

Halvledarindustrin är en helt integral del del i våra liv och det är svårt att hitta produkter som inte har åtminstone ett chip i sig. Att flytta hem tillverkning till väst, USA och EU, är därför en viktig ekonomisk fråga, konstaterar Gelsinger. Han avslutar med att kretsfabriker (fabs) är framtidens stora geopolitiska fråga och likställer den med oljereservernas historiska betydelse.

KällaCNBC
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också