HemNyheterAffärerIntel lägger ned förvärvet av Tower Semiconductor

Intel lägger ned förvärvet av Tower Semiconductor

Förvärvet av Tower Semiconductor går i kras efter att Intel blev en bricka i Kinas och USA:s storpolitiska spel.

Februari 2022 gick Intel ut med att de skulle förvärva israeliska Tower Semiconductor i syfte att stärka sin foundry-verksamhet. Affären som inledningsvis såg ut att vara en smal sak att få godkänd av globala konkurrensmyndigheter stötte på patrull i Kina, som utan att göra något väsen av sig förhalat processen för USA:s största chiptillverkare.

Nu går Intel ut med att de slopar planerna om att förvärva Tower Semiconductur för 5,4 miljarder USD. Detta som direkt följd av att kontraktet parterna emellan stipulerade att affären behövde gå i lås som senast den 15 augusti 2023. Att bolaget inte lyckats få affären godkänd av den kinesiska konkurrensmyndigheten State Administration for Market Regulation (SAMR) innebär i praktiken att det är Intel som säger upp avtalet, och måste därför betala en uppsägningsavgift om 353 miljoner USD till Tower Semiconductor.

After careful consideration and thorough discussions and having received no indications regarding certain required regulatory approval, both parties have agreed to terminate their merger agreement having passed the August 15, 2023 outside date.

– Tower Semicondcutor

Att tidsfristen gått ut hade inte nödvändigtvis behövt leda till ett slopande av affären, utan ett nytt datum hade med godkännande från aktieägare kunnat komma till stånd. I ett uttalande från Tower Semiconductor framgår dock att parterna inte fått några indikationer om att godkännande från ”särskilda”, det vill säga kinesiska, myndigheter skulle blir verklighet. För att försöka få affären godkänd besökte Intels VD Pat Gelsinger under juli Kina, för att diskutera frågan med regeringsföreträdare.

Att affären inte blev av ska ses med bakgrund av det pågående handelskriget USA-Kina, där den förstnämnda parten försöker hindra Kinas utveckling på halvledarområdet. Efter ett par år av åtgärder har Kina börjat svara tillbaka, där bland annat Intels förvärv av Tower Semiconductor tros ha blivit en bricka i det storpolitiska spelet. Att så är fallet är dock ingenting som bekräftats av vare sig Intel, Tower Semiconductor eller de involverade nationerna.

Medan Tower Semiconductor är en liten aktör på den globala scenen skulle de bidra med en viktig produktportfölj till Intel. Det israeliska företaget gör chip på specialiserade noder från 45 till 1 000 nanometer för bland annat fordonsindustrin, medicinska och industriella applikationer. I synnerhet tillverkning av analoga kretsar har lyfts fram som ett område där Tower Semiconductors expertis skulle komma väl till pass. Tanken var att dessa produkter skulle komma väl till pass för Intel i att kunna erbjuda helhetslösningar till foundry-kunder och ge en större ”geografiska räckvidd”, med ett tillskott om två fabriker i Israel, tre i Japan, en i Italien och två i USA.

Our foundry efforts are critical to unlocking the full potential of IDM 2.0, and we continue to drive forward on all facets of our strategy. We are executing well on our roadmap to regain transistor performance and power performance leadership by 2025, building momentum with customers and the broader ecosystem and investing to deliver the geographically diverse and resilient manufacturing footprint the world needs. Our respect for Tower has only grown through this process, and we will continue to look for opportunities to work together in the future.

– Intels VD, Pat Gelsinger

Samtidigt som Intel går ut med beskedet låter bolagets VD, Pat Gelsinger, meddela att de nu tittar på alternativa sätt att samarbeta med Tower Semiconductor. Vad detta kan komma att innebära återstår att se, men ett tänkbart alternativ är ett fördjupat partnerskap där Tower Semiconductors specialiserade tekniker kan bistå Intel i dess ambitioner om att till 2030 bli världens näst största kontraktstillverkare.

KällaIntel
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också