HemNyheterAffärerIntel och Samsung i samtal om samarbete kring halvledare

Intel och Samsung i samtal om samarbete kring halvledare

Världens största tillverkare av halvledare för samtal på högsta ort om ett framtida samarbete.

TSMC är den klart dominerande aktören bland kontraktstillverkare av kretsar och de har byggt hela sin affärsidé på att tillverka kretsar åt andra. När egen tillverkning räknas in är det istället Samsung som är störst, räknat i försäljning, där de ständigt byter plats med processorjätten Intel. Historiskt har det rått någon form av oklar rivalitet mellan parterna, där Intel vid tillfällen gjort uttryck för att den enda som skulle kunna hota dess dominans på processormarknaden vore Samsung.

Nu rapporterar The Korea Herald om att Samsungs vice styrelseordförande tillika de facto-ledare Lee Jae-yong och Intels VD Pat Gelsinger träffats i Sydkorea för att diskutera ett samarbete kring halvledare. Med i samtalen var även Samsungs andra VD (Co-CEO) Kyung Kye-hyun, som basar över Samsungs kretsdivision, och Roh Tae-moon, som leder bolagets mobildivision.

Att någonting pågår mellan de båda tu har det tidigare talats om, då inte minst när Intels grafikchef Raja Koduri år 2019 besökte en av Samsungs fabriker. Vid tillfället hade Intel precis dragit sig ur sitt tidigare misslyckade försök om att bli kontraktstillverkare, varför det besöket sannolikt rörde tillverkning av Intels stundande grafikkretsar med arkitekturen Xe.

Inga detaljer kring samtalen framgår av rapporten, som endast konstaterar att det är ytterligare ”bevis” för att parterna kan vara på väg in i ett samarbete kring halvledare. Det får ses som en fullt rimlig slutsats då Intels VD flög till Sydkorea direkt efter World Economics Forum 2022 och att samtalen ägde rum på högsta ort.

Vad samtalen är tänkta att mynna ut i för samarbeten är mer öppet för spekulation. Det kan handla om ett förhållandevis flyktigt sådant där Intel tillverkar processorer och grafikkretsar hos Samsung. En annan möjlighet som inte kan uteslutas är att de med gemensam kraft satsar på att bygga nya fabriker i USA eller Europa. Här skulle ett samarbete kunna handla om att dela med sig av investeringarna kring dyr infrastruktur – och ge Samsung tillgång till amerikanska subventioner.

Samsungs intäkter för 2021 uppgick till 82,3 miljarder USD och Intels till 79 miljarder USD. TSMC som är störst inom kontraktstillverkning låg med sina 54 miljarder USD förhållandevis långt efter de båda kretsjättarna.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också