HemNyheterTillverkningIntel överväger expansion av paketeringsanläggning i Vietnam

Intel överväger expansion av paketeringsanläggning i Vietnam

Malaysia får konkurrens om test- och paketeringsfaciliteter när Intel uppges expandera även i Vietnam.

Vietnam har över det senaste decenniet fått upp ögonen för elektroniktillverkning och satsar aktivt på att attrahera fler företag. Landets främsta vapen är låga löner, men genom att förlägga tillverkning i Vietnam kan bolag också slippa potentiell huvudvärk som kommer med en ”Made in China”-stämpel – speciellt sedan landet under 2010-talet normaliserade sina relationer med USA.

Nu rapporteras att Intel kan vara på gång med en expansion av bolagets faciliteter för testning och paketering av kretsar. Uppgifterna kommer från Reuters, och placerar investeringarnas värde i häraden kring 1 miljard dollar över en tidsperiod om ”kommande år”. Investeringarna är heller inte officiellt tillkännagivna, men rapporten gör gällande att Vietnam kan komma att tävla om investeringar med Intels andra faciliteter i Sydostasien, Malaysia och Singapore.

Vietnam is an important part of our global manufacturing network, but we have not announced any new investments.

– Intel

Reuters uppmärksammar också att en webbplats tillhörande den vietnamesiska staten tidigare visade att Ho Chi Minh City, hemvist för Intels faciliteter i landet, fram till i onsdags förra veckan indikerade att Intel stod redo att investera 3,3 miljarder dollar i regionen. Klart står att Vietnam tagit över efter Malaysia som Intels största paketeringsnav, där Intel till dags dato investerat 1,5 miljarder dollar.

Intels track record gällande kohandel för maximerade subventioner på senare tid och faktumet att Reuters källor inom bolaget nämner Malaysia och Singapore som alternativ kan också ses som ett orosmoln från vietnamesiskt perspektiv. Hårt pressade Intel kan än en gång vara på jakt efter att spela ut aktörer mot varandra, varför en expansion av Ho Chi Minh City-faciliteterna inte är given – trots att Intel redan äger tillräckligt med land i anslutning till anläggningen.

Så sent som under under december 2021 utfäste Intel investeringar om 7 miljarder dollar för att bygga ut just paketering och testning i Malaysia. Denna anläggning väntas stå redo år 2024, och kommer enligt Intel skapa 4 000 jobb, samt ytterligare 5 000 arbetstillfällen i byggnationsfasen. Klart står att båda anläggningarna samexisterar redan idag, men huruvida båda byggs ut, eller om Intels VD Pat Gelsinger har tagit sin tiggarmössa och förhandlingsteknik från Ohio och Tyskland till Sydostasien lär framtiden utvisa.

KällaReuters
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också