HemNyheterHårdvaraIntel rapporteras välja TSMC N5 istället för Intel 4 för Meteor Lake

Intel rapporteras välja TSMC N5 istället för Intel 4 för Meteor Lake

Intel 4 kan bytas ut mot TSMC N4 för att säkerställa god tillgång på färdiga produkter.

Intel har lagt fram en extremt ambitiös plan för att återta den tillverkningstekniska ledningen på halvledarmarknaden, där Intel 4 (tidigare 7 nanometer) blir bolagets kliv över till EUV-litografi. Just bristen på litografiutrustning ser nu att kunna sätta käppar i hjulen för Intels planer, när Digitimes rapporterar om att den framtida processorgenerationen Meteor Lake, 14:e generationen Core-processorer, kan komma att tillverkas hos TSMC.

TSMC:s 5-nanometersteknik, N5, är aktuell för produkterna och har fördelen att den redan idag mycket mogen. Processfamiljen N5 inkluderar även de vidareutvecklade varianterna N4, N4P samt N4X. Den sistnämnda trion är sannolikt jämbördig med Intel 4 gällande transistordensitet, men har tillgångsmässiga fördelar då TSMC redan inlett produktion och har utrustningen tillgänglig.

On Intel 4, Meteor Lake has now successfully booted Windows 12 and Linux.

Pat Gelsinger, Intels VD

Så sent som nyligen hävdade Intels VD Pat Gelsinger att Meteor Lake, Core 14000-serien, är på god väg att bli produktionsfärdig på just Intels egen processnod Intel 4. Detta till trots uppges Intel vara redo att ta hjälp av TSMC för att säkra att produkter når ut till konsumenter vid lansering. Intels övertro till sin egen ingenjörskonst ledde till mångåriga förseningar innan övergången till 10 nanometer (dagens Intel 7) och bolagets nutida tillverkningstekniska undertag.

TSMC:s produktfamilj N5 har sedan tidigare en lång rad storkunder i orderböckerna. AMD och Nvidia är båda i startgroparna med kommande produktgenerationer på tillverkningstekniken, medan Mediatek och Qualcomm låter tillverka systemkretsar med N5. Inte heller Intel är främmande till taiwanesisk kontraktstillverkning – bolagets kommande dedikerade grafikkretsar Arc tillverkas på N6, en förfinad 7-nanometersprocess hos TSMC.

Intel Core 14000-serien, Meteor Lake, väntas nå marknaden år 2023.

KällaDigitimes
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också