HemNyheterAffärerIntel rekordinvesterar i Israel – ny fabrik för 25 miljarder USD

Intel rekordinvesterar i Israel – ny fabrik för 25 miljarder USD

Genom en ny fabrik i Kiryat Gat och 25 miljarder USD gör Intel den största privata investeringen i Israels 75-åriga historia.

För att mätta de egna behoven av kretsar och framtida foundry-klienter storinvesterar Intel i nya anläggningar världen över, med fokus på västvärldens Europa och USA. Sedan 1974 har Intel varit verksamma och växt stadigt i Israel och är idag landets största arbetsgivare i privat sektor med över 14 000 anställda. Nu framgår att Intel gör en för landet ny rekordinvestering.

[…] a tremendous achievement for the Israeli economy – 90 billion shekels ($25 billion) – the largest investment ever by an international company in Israel

Benjamin Netanyahu, premiärminister i Israel

Beskedet kom under söndagen från Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, som lät meddela att Intel investerar hela 25 miljarder USD i en ny fabrik och berättade att detta är den största enskilda investeringen av ett privat bolag i landets historia. Huruvida några subventioner är inblandade framgår inte, däremot framgår av Israels finansminister att Intel får en skattesats om 7,5 procent för bygget – vilket är högre än de 5 procent som tidigare gällt för bolaget.

Platsen för anläggningen blir Kiryat Gat, där Intel idag har en av sina fabriker som turas om med andra anläggningar om att utrustas med spjutspetstekniker allt eftersom de blir tillgängliga. Idag tillverkas i Kiryat Gat kretsar på Intel 7 (tidigare 10 nanometer), som idag är Intels mest avancerade teknik i storskalig produktion. Informationen om den nya fabriken är knapphändig, men med det höga beloppet i åtanke är det mycket sannolikt att det är tillverkning i spjutspetsen som är aktuell.

Intels befintliga och planerade faciliteter i världen, juni 2023

Förutom tillverkning, design, forskning och utveckling (FoU), är Intel en stor aktör på andra områden men under annan flagg. År 2017 förvärvades Mobileye, ett företag som utvecklar avancerade förarassistanssystem (eng. Advanced Driver Assistance System, ADAS), för 15 miljarder USD och 2022 tog Intel bolaget till börsen.

Februari 2022 gick Intel även ut med att de förvärvar den Israel-baserade kontraktstillverkaren Tower Semiconductor, som via sina fabriker och expertis på legacy-noder och analoga kretsar ska stärka Intels foundry-erbjudande. Affären var tänkt att vara i hamn för cirka ett halvår sedan, men har satts på paus till följd av att Kinas konkurrensmyndighet förhalar processen.

Intressant nog har Intel själva inte gått ut officiellt med satsningen. I en kort kommentar till Reuters berättar bolaget att de har för avsikt att utöka sin tillverkningskapacitet i Israel för att möta framtida behov och att de uppskattar det fortsatta stödet från den israeliska regeringen.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också