HemNyheterAffärerIntel säljer av 49 procent av Irland-fab

Intel säljer av 49 procent av Irland-fab

Europas hittills mest avancerade foundry får ny delägare.

Intel har sålt av 49 procent av Fab 34 i irländska Leixlip till det amerikanska investmentbolaget Apollo för 11 miljarder USD. Resultatet är att Intel tillsammans med Apollo kommer driva faciliteterna i form av ett samriskbolag, där Intel frigör kapital motsvarande drygt hälften av de 18,4 miljarder USD som hittills investerats i Fab 34.

I sitt pressmeddelande låter Intel hälsa att uppgörelsen för Fab 34 träffats med långsiktiga intressen i åtanke. Bland annat ingår ”full operativ kontroll” och fullständigt ägarskap av faciliteterna och dess utrustning i Intels 51-procentiga andel. Samtidigt får bolaget en sannolikt välbehövd kapitalinjektion för sin resa mot att bli en kontraktstillverkare som konkurrerar med Samsung och TSMC efter att både EU:s och USA:s Chips Act-pengar portionerats ut.

Fab 34 meddelas också ”i det stora hela” stå färdig, där massproduktion på Intel 4 (4 nanometer) inleddes under september 2023. Faciliteterna är också redo att producera kretsar på bolagets 3-nanometersprocess, vilken är ”på god väg” att kommersialiseras. Först ut på 3 nanometer blir serverprocessorerna i Granite Rapids-serien, som väntas ta upp kampen mot AMD:s Zen 5 i serverhallarna.

I samriskbolaget med Apollo förbinder sig Intel att dels färdigställa Fab 34 enligt gällande plan, men också att köpa ett minimiantal kiselskivor från fabriken därefter. Det innebär att Intel Foundry, Intels division för kontraktstillverkning, kommer köpa kretsar på 4 och 3 nanometer av Intel-Apollo-samriskbolaget, för vidareförsäljning till både Intel såväl som externa kunder.

Den nya affärsmodellen med tillhörande samriskbolag väntas av Intel gå med förlust de första två åren efter att Fab 34 färdigställts, för att på sikt vänta till vinst. Upplägget med Apollo är Intels andra bolag som delvis bjuds ut till externa investerare, efter bolagets satsningar i Arizona för 1,8 nanometer.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också