HemNyheterIntel-VD frustrerad över uteblivna Chips Act-pengar

Intel-VD frustrerad över uteblivna Chips Act-pengar

Med ett presidentval runt hörnet lyser statsstöd, lån och skattekrediter till Intel ännu med sin frånvaro.

Intels VD Pat Gelsinger har uttryckt frustration över att hans bolag ännu inte fått en dollar av de utlovade 8,5 miljarder som är aktuella. Det statliga stödet ur den amerikanska CHIPS and Sciences Act-kassan fastställdes redan i mars, varefter Intel blödit pengar på stor skala och tagit fram ett mastigt sparpaket där 15 procent av arbetskraften sparkas och många satsningar lagts i malpåse.

Till New York Times säger Gelsinger att det är dags att få stödpengarna utbetalda tillsammans med de 11 miljarder dollar i statliga lån och 25-procentiga skattekrediter på forskning och utveckling upp till 100 miljarder. Specifikt talar han om ömsesidiga omförhandlingar, men att det mest av allt är bråttom att komma till skott innan ett potentiellt politiskt skifte efter det kommande amerikanska presidentvalet.

Obviously, with elections, you know, nigh in front of us, hey, we want this done

– Pat Gelsinger, Intel-VD till New York Times

Från Biden-administrationen är tongångarna mindre desperata, då de statliga stöden utlovades innan Intel började skära ned på antalet amerikanska arbetstillfällen bolaget kan erbjuda. Faktum är att en tidigare representant hos det amerikanska handelsdepartementet, Caitlin Legacki, explicit talar om att det finns en rädsla om att Intel endast kommer bygga fabriker utan att driftsätta dem då bolaget inte har tillräckligt med kunder.

Som ett led i Intels omstrukturering haglar också rapporterna tätt om avyttrandet av bolagets foundry-division. Här har Qualcomm seglat upp som favorit till att köpa upp divisionen, medan TSMC meddelat att bolaget inte är intresserat. En eventuell försäljning skulle enligt före detta Intel-VD:n Craig Barrett urholka Intel Foundrys och i förlängningen USA:s konkurrenskraft.

Barrett var Intels VD från 1998 till 2005 och fortsatte därefter som ordförande till och med 2009. Under denna period såg han hur AMD knoppaade av sina egna fabs till det som idag är Globalfoundries – en situation han räds kan upprepas med Intel Foundry. Globalfoundries är idag kvar på tillverkning om 12 nanometer efter att ha lagt ned utvecklingen av sin process på 7 nanometer som ett resultat av avsaknad av kapital.

Sagda kapital kan komma att bli bristvara för Intel Foundry när bolaget i framtiden behöver skala ned till mindre tillverkningsprocesser, som i sin tur blir allt dyrare. I praktiken menar Barrett att Intel Foundry behöver en återkommande storkund som kräver och betalar för det bästa och senaste i transistorväg för att inte bli offer för en Globalfoundries-situation, där AMD istället anlitade TSMC för tillverkning efter att bolagens överenskommelse om exklusivitet gick ut.

Avslutningsvis hyllar Barrett också Pat Gelsingers arbete med Intel, som han menar är ”på rätt spår”. Speciellt lyfts tillverkningsprocessen Intel 18A och serverprocessorerna i Clearwater Forest-familjen, en kulmination av Gelsingers ambitiösa satsning på fem nya noder på fyra år som är så gott som i hamn. Huruvida det kommer räcka för att rädda Intel och Intel Foundry återstår däremot att se.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också