HemNyheterHårdvaraIntels grafikkort inom kort – för datacenter i sommar

Intels grafikkort inom kort – för datacenter i sommar

Det kommande halvåret bjuder Intel på vad som åtminstone blir en trestegsraket av grafikkort.

Idag är AMD och Nvidia ensamma aktörer på grafikkortsmarknaden, men det blir det snart ändring på. Efter två år av teasers är Intels satsning nära stundande och det gäller inte enbart konsumenter, utan även datacenter som är en minst lika viktig del. Nu bekräftar bolaget släppdatum för båda segment och visar prestandakretsen DG2-512 på bild.

För datacenter visas ett grafikkort, eller i segmentet mer korrekt ett beräkningskort, som går under namnet Arctic Sound. En intressant anekdot är att Arctic Sound under lång tid ryktades vara kodnamnet för Intels första grafikarkitektur. När Intel tillkännagav namnet för det senare blev det istället fantasy-osande kodnamn, där Alchemist är först ut.

Det handlar om ett beräkningskort som tar upp en ensam expansionsplats och har en kompakt kylfläns med tillhörde kåpa. Intel Arctic Sound är en passivt kyld lösning, en normal företeelse i datacenter där serverchassit står för fläktarna och luftflödet. Intel håller hårt i detaljerna, men avslöjar att Arctic Sound blir först på marknaden med stöd för videoavkodning med kompressionstekniken AV1. Den är en vidareutveckling av Googles VP9 men numera ett licensfritt alternativ tänkt att gå upp mot H.265/HEVC.

Utöver Arctic Sound ska arkitekturen Alchemist med tillhörande grafikkretsar användas för konsumentorienterade grafikkort. Lanseringen äger rum under det nu pågående första kvartalet, men då endast i bärbara datorer. Ursprungligen skulle grafikkort för stationära datorer släppas under samma period, men nu bekräftar Intel ryktena om en senareläggning till andra kvartalet.

Första generationens grafikkort från Intel baseras på två kretsar – den ena DG2-128, som namnet antyder 128 Vector Engines (VE) eller 1 024 grafikkärnor. Det är endast marginellt högre än de 96 VE som återfinns i de grafikkretsar Intel integrerar i sina processorer för bärbara datorer. Den andra är DG2-512 och innebär en fyrdubblering i antalet beräkningsenheter ställt mot DG2-128. Förutom att inta datacenter är det DG2-512 som tar sig an AMD och Nvidia i prestandasegmentet, där det talas om prestanda runt ett Geforce RTX 3070 Ti.

För att sammanfatta är lanseringsfönstret för bärbara första kvartalet och här talar Intel om runt 50 olika datordesigner. Andra kvartalet intar Intel prestandasegmentet för spelorienterade grafikkort och tredje kvartalet anländer lösningar för arbetsstationer. Beräkningskortet Arctic Sound släpps under sommarmånaderna.

KällaIntel
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också