HemNyheterAffärerInvesteringar i halvledarutrustning väntas nå 109 miljarder USD i år

Investeringar i halvledarutrustning väntas nå 109 miljarder USD i år

Rekordtillväxt kräver rekordinvesteringar – Europa ökar investeringarna med 176 procent.

I takt med att kostnaderna för att tillverka kretsar rusar ökar även investeringarna – kanske speciellt med tanke på att halvledarmarknaden just nu står i rampljuset för EU:s och USA:s respektive satsningar. Med dessa två parametrar och aggressiva expansionsplaner för att möta framtidens efterfrågan på chip är det kanske inte ett under att 2022 väntas bli ett rekordår för investeringar i utrustning.

Bild: Semi

Siffran för helåret väntas enligt branschorganisationen Semi bli 109 miljarder USD, en 20-procentig ökning på årsbasis från 2021 års nota. Helåret 2021 var i sig också ett rekordår, då en 42-procentig ökning innebar en ökning till 91 miljarder från 2020 års 64 miljarder. Denna ökande investering i tillverkningsutrustning väntas resultera i en global ökning i tillverkningskapacitet om 8 procent i år – att jämföra med en ökning om 7 procent 2021.

The global semiconductor equipment industry remains on track to cross the $100 billion threshold for the first time as shown in our latest update of the World Fab Forecast. This historic milestone puts an exclamation point on the current run of unprecedented industry growth.

– Ajit Manocha, VD och ordförande, Semi

Semis VD och ordförande Ajit Manocha pekar ut att ökningen är talande för tillväxten i halvledarbranschen, samtidigt som organisationens pressmeddelande gör gällande att störst del av investeringskakan går till Taiwan. Till landet väntas en 52-procentig ökning på årsbasis ske för en slutnota om 34 miljarder USD – en stor del av vilket sannolikt kan tillskrivas TSMC:s utökade program för produkterna N5 och kommande N3, av vilka båda nyttjar EUV-litografi.

Sydkorea, med Samsung och SK Hynix i spetsen, ökar å sin sida investeringar med 7 procent till 25,5 miljarder USD, medan Kina tappar 14 procent till 15,5 miljarder. Europa och Mellanöstern slår också rekord – 9,3 miljarder USD, vilket motsvarar en tillväxt om hela 176 procent på årsbasis. Taiwan, Sydkorea och sydostasien väntas följa upp rekordinvesteringarna med ännu större siffror i balansräkningen år 2023.

Andra rekord som väntas slås under år 2023 är det för kapacitet. Cirka 29 miljoner 200 mm-ekvivalenta kiselplattor, wafers, väntas ha producerats när helåret summeras. Semi noterar också att investeringarna för det innestående året går till 158 fabs, medan 129 faciliteter kommer byggas ut under 2023 – på en total marknad om 1 400 globala fabs, inklusive 133 kommande faciliteter som väntas driftsättas i framtiden.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också