HemNyheterAffärerJapan satsar 4,86 miljarder USD på en andra TSMC-fabrik

Japan satsar 4,86 miljarder USD på en andra TSMC-fabrik

I samband med invigningen av Fab 23 får TSMC ytterligare anslag från den japanska regeringen för en andra fabrik i prefekturen Kumamoto.

Den 24 februari invigde TSMC sin första fabrik i Japan kallad Fab 23, som det tidigare ryktats bli den första i raden av åtminstone två. I samband med invigningen går Japans regering officiellt ut med att det taiwanesiska halvledarundret tilldelas anslag om ytterligare 4,86 miljarder USD som ska gå till förverkligandet av en andra fabrik i landet.

Bolagets första fabrik är förlagd i prefekturen Kumamoto och har en beräknad kapacitet om 40 000–50 000 wafer starts per month (WSPM) och ska i huvudsak tillverka kretsar med legacy-noderna 40, 28/22 och 16/12 nanometer. Den andra faciliteten kallad Fab 23 Phase 2 ska förläggas i samma komplex och tillhandahålla tillverkning om 7/6 nanometer. Tillsammans ska de båda fabrikerna ha en kapacitet om 100 000 WSPM, vilket gör att Fab 23 kan klassas som en megafab – en lös definition inom halvledarindustrin för en fabrik med stor tillverkningskapacitet.

TSMC:s satsning i Japan sker i praktiken genom dotterbolaget Japan Advanced Semiconductor Company (JSMC), som likt europeiska ESMC är ett konglomerat med lokal förankring. Den taiwanesiska jätten står som majoritetsägare med 70 procent av bolaget, medan Sony Semiconductor Solutions Corporation (SSSC) svarar för 20 procent och Denso, en underleverantör till fordonsbranschen, har en andel om 10 procent. Syftet med den gemensamma satsningen är som så många andra globalt att möta framtida behov inom fordonsindustrin och artificiell intelligens (AI).

Den sammanlagda investeringen för de båda fabrikerna väntas landa på 20 miljarder USD och av detta står den japanska regeringen för cirka hälften – ett starkt stöd, konstaterar TSMC. Förutom att vädra skattebetalarnas gemensamma plånbok och stärka inhemsk tillgång av halvledare uppges fabrikerna skapa mer än 3 400 högkvalificerade jobb. Som en del i transaktionen har TSMC lovat att i största möjliga utsträckning inhandla utrustning och material från japanska leverantörer, där det långsiktiga målet är en inhemsk anskaffningsgrad om 60 procent.

Hittills är det endast officiellt att TSMC genom dotterbolaget JASM ska förlägga två fabriker för tillverkning av chip i Japan, men The Japan Times har tidigare rapporterat att en tredje finns på ritbordet. Även denna är enligt uppgifterna tänkt att förläggas i Kumamoto och då få det passande namnet Fab 23 Phase 3, där chip tillverkade på 3 nanometer är på tapeten. Huruvida detta blir av och om den påstådda planen om tillverkningsteknik står fast återstår att se.

KällaTSMC
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också