HemNyheterTillverkningKinas "Silicon Valley" Shenzhen är i lockdown

Kinas ”Silicon Valley” Shenzhen är i lockdown

Efter 66 konstaterade fall stänger den kinesiska mångmiljonstaden ned i åtminstone en vecka.

Coronapandemin härjar fortsatt över världen och då inte minst i Kina där viruset har sitt ursprung. För att mota smittan har Kina en så kallad ”zero-covid”-policy, vilket i praktiken innebär ett öppet samhälle med stränga nedstängningar vid konstaterade utbrott. Nu stänger den kinesiska mångmiljonstaden Shenzhen i Guangdong-provinsen ned efter 66 konstaterade coronafall.

Nedstängningen väntas påverka de redan ansträngda globala leveransleden negativt, detta då flera av Kinas största teknikföretag verkar och tillverkar produkter i Shenzhen. De nu införda restriktionerna innebär att de som kan ska jobba hemma, medan andra företag måste ”avbryta verksamheten”. Företag inom bland annat medicin, mat och drivmedel och anses viktiga får fortsatt vara verksamma.

Staden Shenzhen har 12,5 miljoner invånare som nu måste stanna hemma fram till åtminstone den 20 mars, men datumet kan komma att flytta fram ytterligare. Under tiden ska vara varje invånare testa sig minst tre gånger för att konstatera att de är smittfria. Shenzhen är inte ensamt om ett coronautbrott. Enligt Associated Press rapporterade kinesiska regeringen i söndags 1 938 nya fall i fastlandskina, tre gånger fler än dagen innan. Än värre är smittspridningen i Hong Kong med fler än 32 000 nya fall samma dag och där råder inte heller någon ”zero-covid”-policy.

I närtid är det här inte den första nedstängningen som har en direkt inverkan på halvledare och elektronikprodukter. I början av året stängde staden Xi’an i Shaanxi-provinsen ned, något som påverkade både Samsung och Micron som tillverkar NAND-minneskretsar i staden.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också