HemNyheterTillverkningKinesiska lockdowns – två månader väntetid på Macbook Pro

Kinesiska lockdowns – två månader väntetid på Macbook Pro

Macbook Pro-leverantören Quanta uppges ha tappat 95 procent av produktionen för april månad i Shanghai – och ha haft upplopp i fabrikerna.

Den kinesiska staten lyckades under våren undvika långvariga lockdowns med nöd och näppe i teknikhubben Shenzhen, för att istället under april månad stänga ned Shanghai med tillhörande elektroniktillverkning och globala logistikapparat. Skärmpaneltillverkaren AU Optronics talade tidigare om ett bortfall i storleksordningen 30–40 procent för månaden, men nu rapporterar United News Network om 95-procentigt bortfall hos Quanta Shanghai.

Quanta är en av världens största OEM-tillverkare av bärbara datorer och uppges vara exklusiv leverantör av Macbook Pro åt Apple – en datormodell vars leveranstid nu krupit upp mot hela 60 dagar. Tillverkningsbortfallet och leveranstiderna uppges dock inte vara Quantas största problem för tillfället – obekräftade rapporter om upplopp i fabriken till följd av internerad arbetskraft med dålig mat och dåliga boendeförhållanden på plats förekommer också.

Där United News Network menar att Quanta endast lyckats producera fem procent av sin totala kapacitet under april månad ser bolagets vice ordförande CC Leung ändå en viss ljusning. Till Digitimes berättar Leung att produktionen var uppe på 30 procent av fabrikens kapacitet i månadsskiftet april–maj, en siffra som bör ses mot en bakgrund mot att Shanghai praktiskt taget varit nedstängt sedan den 28 mars.

Kina är det enda land i världen som fortsatt håller fast vid sin policy för noll COVID, sedan Taiwan övergett ett liknande förhållningssätt till förmån för ”Coexist with COVID” i takt med att landets vaccinationsgrad överskrider 80 procent. Quanta, AU Optronics och många fler bolag har sin hemvist i Taiwan, men har likt många andra bolag förlagt sin tillverkning till fastlandet i jakt på högre vinstmarginaler.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också