HemNyheterAffärerKioxia och Western Digital påskyndar sammanslagning

Kioxia och Western Digital påskyndar sammanslagning

Planer på en japansk-amerikansk dubbelnotering och invecklade samarbeten ger vika för en traditionell sammanslagning när minnesmarknaden står i brand.

De två NAND-minnestillverkarna Kioxia och Western Digital gick i början av året ut med planer på att slå samman bolagen till ett. Resultatet var där och då tänkt att göra det nya bolaget till större än världsledaren Samsung i segmentet, där bolagen individuellt nu är näst respektive fjärde störst efter den sydkoreanska minnesjätten.

Nu rapporterar Reuters att bolagen fått eld under baken och arbetar på att sy ihop en fusion snabbast möjligt. Anledningen uppges vara den rådande krisen på minnesmarknaden, som pressar bolagens redan tunna marginaler till den grad att Phisons VD K.S. Pau nyligen uttryckte farhågor om att minnestillverkare löper risk att gå omkull om situationen fortsätter.

Där rapporter från början av året gjorde gällande att ett dubbelnoterat bolag var ett sannolikt upplägg för en sammanslagning. De nya rapporterna pekar istället på en mer traditionell sammanslagning, där 43 procent ägs av Kioxia, 37 procent av Western Digital och resten av de två bolagens nuvarande aktieägare.

Reuters noterar att de två bolagen har en gemensam storinvesterare i Elliott Management, som drivit linjen att Western Digital ska knoppa av sin division för flashminne från bolagets grundsten, hårddiskmarknaden. Hos Kioxia-storägaren Toshiba har Elliott Management istället en plats i bolagsstyrelsen, som har lagt planer att börsnotera Kioxia på is till följd av rådande minnespriskrasch. Toshiba äger fortsatt 40,6 procent av Kioxia.

Till skillnad från konkurrerande minnestillverkare med DRAM-tillverkning likt Samsung, SK Hynix och Micron är duon Kioxia och Western Digital exponerade mot enbart marknaden för lagringsminne, NAND. Till följd av detta har Kioxia och Western Digital relativt sett lidit hårdare och skulle vid en sammanslagning i dagsläget inte längre bli världens klart största NAND-tillverkare – utan istället stå för cirka en tredjedel av marknadssegmentet, i paritet med Samsung.

Planer på en sammanslagning av Kioxia och Western Digital är heller inget nytt – bolagen diskuterade så tidigt som 2021 fusionsplaner, vilka sedermera gick på grund. Huruvida 2023 års utgåva av sammanslagningssagan är framgångsrik, och hur snabbt den låter sig skrivas, återstår att se.

KällaReuters
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också