HemNyheterHårdvaraKontaminering hos Kioxia och Western Digital kan leda till högre SSD-priser

Kontaminering hos Kioxia och Western Digital kan leda till högre SSD-priser

En fabrikskontamination tvingar duon kassera NAND-minneskretsar motsvarande 13 procent av världens samlade kapacitet.

Western Digital är historiskt mest kända för mekaniska hårddiskar, men har även ett djupt samarbete med Kioxia (tidigare Toshiba) kring SSD-lagring och tillhörande NAND-kretsar. I ett officiellt uttalande går Western Digital nu ut med att en fabrikskontamination påverkat en betydande del av bolagens tillverkade minneskretsar.

Totalt ska det handla om kretsar motsvarande åtminstone 6,5 exabyte, motsvarande 6,5 miljoner terabyte, som behöver kasseras. Detta kan jämföras mot helåret 2021 där minneskretsar från samtliga aktörer motsvarade 207 exabyte. Enligt analysfirman Trendforce har Western Digital och Kioxia en marknadsandel om 32,5 procent, och kontaminering ska motsvara 13 procent av världens produktion för 2022 års första kvartal.

Bild: Trendforce

Nyheten kommer i svallvågorna av hårda covid-restriktioner i Kina, som gjort det svårt för Samsung att få tag på tillräcklig arbetskraft för att tillverka NAND-kretsar i Xi’an-provinsen. Det här har fått Trendforce att ändra sina prognoser för prisutvecklingen framgent. Under årets första kvartal väntas en fortsatt nedgång, dock om 5–10 procent istället för tidigare prognostiserade 8–13 procent.

En betydligt större svängning sker under årets andra kvartal, där Trendforce tidigare prognostiserat en nedgång om 5–10 procent. Istället talar analysfirman om en uppgång på 5–10 procent, en skillnad om hela 10–20 procentenheter jämfört mot tidigare. I hur stor utsträckning kontaminationen slutligen påverkar tillgången och priserna på SSD-enheter återstår att se.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också