HemNyheterHårdvaraKontrollerkretsar för SSD-enheter i fortsatt låg tillgång

Kontrollerkretsar för SSD-enheter i fortsatt låg tillgång

Samtidigt som priserna på minneskretsar rör sig uppåt är tillgången på kontrollerkretsar fortsatt låg.

Hårda pandemirestriktioner i Kina skapar svårigheter för Samsung att hålla igång produktionen av NAND-minneskretsar, medan kontaminerad produktion gör att Western Digital och Kioxia tvingas kassera stora volymer. Det är två orsaker till att högre priser på SSD-enheter är att vänta. Det här kan läggas på bristen på kontrollerkretsar, vilka redan bidragit till prishöjningar.

Medan minneskretsarna tillverkas i dedikerade fabriker konkurrerar de viktiga kontrollerkretsarna med andra logiska kretsar, vilka innefattar alltifrån systemkretsar (SoC) för telefoner till högpresterande processorer. Enligt uppgifter till Digitimes råder fortsatt brist på kontrollerkretsar och det är en situation som väntas hålla i sig genom hela året.

Framförallt är tillgången skral kontrollerkretsar tillverkade på 55 nanometer och mer moderna 16/12 nanometer, det vill säga kretsar för SSD-enheter i det lägre respektive högre prestandasegmentet. Något bättre ska situationen vara för kontrollerkretsar i mellansegmentet tillverkade på 28 nanometer.

Medan mörka moln tornar upp med högre priser för minneskretsar har kontrollerkretsarna nått en platå, enligt rapporten. Samtidigt som det råder brist ska smärtgränsen för inköpare vara nådd, varför leverantörer som Phison Electronics och Silicon Motion Technology ska ha för avsikt att under 2022 hålla priserna på stabila nivåer.

Oavsett vad priserna är för kontrollerkretsar kvarstår att den andra dyra komponenten i ekvationen, NAND-minneskretsar, plötsligt blivit bristvara. Det återstår således att se hur mycket och när priserna på SSD-enheter går upp.

KällaDigitimes
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också