HemNyheterTillverkningMinnesmarknaden vänder uppåt

Minnesmarknaden vänder uppåt

Data från Sydkorea visar på ökad export av minnesprodukter – för första gången på 16 månader.

Efterfrågan på DRAM och avancerat minne har gjort att sydkoreanska exporter av minnesprodukter under oktober ökade för första gången på 16 månader. Rapporten kommer från Bloomberg som synat data från landets handelsministerium, som visar på en ökning på en procent på årsbasis när totalen från minnesgiganterna Samsung och SK Hynix summerats.

Starkast tillväxt står segmentet Memory MCP, multi-chip package, för. Hit räknas minnesprodukter som kombinerar DRAM och NAND i samma fysiska paket, en vanlig produkt kompakt elektronik som telefoner. Även minne för MCO-segmentet, multi-component semiconductor, ökar starkt – här stavas anledningen istället sannolikt minne för integration i AI-servrar av HBM-typ.

Även efterfrågan på traditionellt DRAM ökar relativt sedan i somras och om trenden fortsätter ser minnestypen högre efterfrågan än samma period ifjol innan årsskiftet. Renodlat lagringsminne, NAND, hade under augusti och september något av en renässans med höjd efterfrågan inför handeln till slutet av året, men försäljningen stod i oktober så gott som oförändrad mot år 2022.

Värt att notera än en gång är att ovanstående data endast rör Sydkorea. Siffrorna får dock ses som representativa för marknaden i sin helhet då landets minnesjättar Samsung och SK Hynix står för drygt hälften av den globala minneskakan, såväl inom DRAM som NAND. Sedan tidigare har Samsung flaggat för att det återigen kan bli fest på minnesmarknaden år 2024 – när 2023 års överproduktion in i det sista med följden överlager är ett minne blott.

KällaBloomberg
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också