HemNyheterTillverkningNanya: "DRAM-priserna når botten under första kvartalet 2023"

Nanya: ”DRAM-priserna når botten under första kvartalet 2023”

Världens fjärde största DRAM-tillverkare ser ljusning i tunneln.

Världens fjärde största DRAM-tillverkare, taiwanesiska Nanya, tror att priserna på minnestypen bottnar så snart som under 2023 års första kvartal. Att minnesmarknaden är halvledarsektorns bojsänke under året är känt sedan tidigare, där bland annat branschorganisationen WSTS spår en nedgång på årsbasis om hela 17 procent.

Nanya med sina cirka 2 procent av den globala DRAM-marknaden skiljer sig markant från Samsung, SK Hynix och Micron genom att inte komplettera sin minnestillverkning med andra minnestyper likt NAND. NAND-kretsar används till skillnad från RAM till långtidslagring, och trots att NAND och RAM brukar slås ihop och kollektivt kallas för ”minnesmarknaden” är det ett överutbud av NAND som just nu driver priserna i botten.

Som ett resultat av detta kommer Nanya, och sannolikt inte heller andra nischade minnestillverkare likt landsmännen Winbond och Powerchip, lida förluster under någon längre tid. Nanya gjorde under 2022 års fjärde kvartal en förlust och förväntar sig att både första och andra kvartalet under 2023 fortsatt visar röda siffror – men att årets avslutande hälft istället väntas gå betydligt bättre.

Anledningarna till optimismen uppges vara att lagersaldona hos tillverkare såväl som distributörer kommer sjunka under andra kvartalet. Samtidigt väntas DRAM-tillverkarnas minskade tillverkning till följd av sjunkande efterfrågan ge effekt och stabilisera marknaden under tidsperioden. Nanya uppges också se det hela som en tillfällig, normal hicka – bolaget har inte gjort avkall på sina planer att sjösätta riskproduktion av sin andra generations tillverkning på 10 nanometer under 2023.

Inte heller pausar Nanya byggnationen av sin nya anläggning för 300 millimeter stora kiselskivor, som är tänkt att stå klar år 2025. Fabriken byggs i tre etapper och kommer fullt utbyggd kunna leverera 45 000 wafer starts per month, samt husera ett centrum för forskning och utveckling.

KällaDigitimes
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också