HemNyheterAffärerNederländerna godkänner försäljning av startup till Nexperia

Nederländerna godkänner försäljning av startup till Nexperia

Efter ett drygt halvårs efterforskning finner Nederländerna inga nationella säkerhetsrisker med kinesiska Nexperias förvärv av Nowi.

Nederlandsbaserade, kinesiskägda Nexperia, har fått sitt uppköp av startup-bolaget Nowi Energy godkänd efter att staten undersökt förvärvet. Förvärvet utannonserades redan under november 2022, men attraherade intresse från landets politiska makter på grunder av nationell säkerhet – där potentiella tvivel nu röjts.

Anledningen är att Nederländerna inte ser försäljningen som problematisk uppges av Bloomberg vara att Nowis teknik inte har ”dubbla användningsområden”. I klarspråk anser den nederländska staten att bolagets strömhanteringskretsar (PMIC) som nu utgör Nexperias produktlinje energy harvesting power management ICs inte kan nyttjas till mycket annat än just strömhantering.

Nexperias framgång följer endast veckor efter att bolaget tvingats sälja av Newport Wafer Fab till Vishay efter synpunkter från brittiska myndigheter. Där och då ansågs Nexperias kinesiska ägarskap genom Wingtech Technology vara problematiskt nog för att tvinga fram en försäljning – sannolikt på grund av att anläggningen i sig är en för landet unik fab med produktionskapacitet.

Nowi å sin sida var ett fabless-bolag med en produktserie som i högsta grad spelar en roll i EU:s gröna omställning – men affären hade inte kunna stoppas på annat än grunder av nationell säkerhet. Dessa grunder saknades och därtill konkurrerar Nowis produkter på en öppen marknad med produkter från andra tillverkare, till exempel tyska Infineon.

Bloomberg drar slutsatsen att ”Nederländerna är öppna för att göra affärer med Kina efter en rad USA-ledda exportrestriktioner mot världens näst största ekonomi”, dock utan att nämna att Nederländerna i allra högsta grad är med på samma restriktionståg. Till exempel blev ASML:s mest avancerade DUV-litografiutrustning licenspliktig för export till Kina så sent som i somras – men ekonomiminister Micky Adriaansens påminner om vikten av att vara ”extra alert” om handel med ”Ryssland och Kina” för tillfället.

Adriaansens var den som utannonserade att landets utgående regering inte funnit några tveksamheter med Nexperias uppköp av Nowi Energy, men meddelade också att landet har ett flertal områden där handel med Kina bör ske varsamt. Specifikt nämndes fotonik, kvantteknik, radar, sensorer och chip som områden där landet är ”väldigt sårbart”.

Samtidigt säljer Europas högst värderade bolag, nederländska ASML, halvledarutrustning som aldrig förr – 46 procent av bolagets omsättning för tredje kvartalet i år kom från försäljning till Kina. Att Nederländerna låter kinesiska bolag verka på hemmaplan och köpa mindre kritiska halvledarbolag som en motprestation känns inte långsökt – även för den som inte är konspiratoriskt lagd.

KällaBloomberg
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också