HemNyheterTillverkningNexperia investerar över 2 miljarder i tysk kraftelektronik

Nexperia investerar över 2 miljarder i tysk kraftelektronik

Satsningen i Tyskland ett av få som görs utan statliga subventioner inom ramen för EU Chips Act.

Nederlandsbaserade men kinesiskägda Nexperia meddelar att de investerar 200 miljoner USD eller dryga 2 miljarder kronor för att bygga ut sin fabrik i tyska Hamburg. Investeringen ska gå till att bygga ut kapaciteten för tillverkning av enklare kiseldioder och transistorer, vilket i huvudsak ska ske genom att gå över till produktion på 200 millimeter stora kiselskivor (eng. wafer) och ytterligare automatisering av produktionslinjen.

En del av pengarna ska även gå till att bygga ut befintlig kapacitet av wide-bandgap-materialen kiselkarbid (SiC) och galliumnitrid (GaN), som under juni 2024 gick in i produktion på anläggningen. Bolaget flaggar samtidigt för att det bara är början och att ytterligare investeringar med fokus på kraftelektronik är att vänta.

In the future, our Hamburg fab will cover the complete range of WBG semiconductors while still being the largest factory for small signal diodes and transistors. We remain committed to our strategy of producing high-quality, cost-efficient semiconductors for standard applications and power-intensive applications, while addressing one of the greatest challenges of our generation: meeting the growing demand for energy and while reducing the environmental footprint.

– Achim Kempe, COO och managing director för Nexperia i Tyskland

Till skillnad från de flesta andra som satsar på utbyggnad av tillverkning av kraftelektronik nämner inte Nexperia explicit fordonsindustrin. Bolagets fokusområden är istället att växa inom andra kategorier för den gröna omställningen, som energieffektiv strömförsörjning inom infrastruktur. Ett område som specifikt kommer på tal är datacenter, som i och med AI-boomen växer i rasande takt – båda vad gäller kapacitet och energiförbrukning.

Medan det sällan talas om Nexperia är de en av världens största spelare på sitt område. Bolaget tillverkar årligen runt 100 miljarder chip på legacy-noder och producerar själva kretsarna i främst Tyskland, med anläggningar för sammansättning och paketering i Kina, Malaysia och Filipinerna. De i huvudsak enkla kretsarna används inom de flesta kategorierna av elektronikprodukter och bolaget svarar för en knapp fjärdedel av världens tillgång på dessa lösningar.

Samtidigt som Nexperia bygger ut i Tyskland är de under lupp i Europa, vilket varit fallet sedan 2018 då kinesiska Wingtech förvärvade bolaget. Dess ägarstruktur gjorde att den brittiska regeringen 2023 tvingade Nexperia att sälja av landets största kretsfabrik Newport Wafer Fab, efter att ha godkänts inget mindre än två gånger tidigare. Ny ägare till fabriken blev sedermera amerikanska Vishay Intertechnology. Förra året fick bolaget även avslag från den tyska regeringen efter att ha ansökt om subventioner för utveckling av teknik för batterieffektivisering.

Investeringen sker dessutom samtidigt som EU höjt tonläget mot Kina, som anklagas för att kraftigt subventioner inhemska aktörer och skapa en orättvis spelplan på den fria globala marknaden. I fokus för den debatten är fordonsindustrin och nära kopplat till detta är just tillverkning av chip på legacy-noder samt wide-bandgap-material. För att möta detta väntas EU införa tullar på kinesiska fordon och industri kopplat till detta.

Det lågmälda handelskriget mellan EU och Kina som ser ut att trappas upp kan i stort eller närmast uteslutande omfatta varor som transporteras mellan regionerna. Det är därför troligt att produkter tillverkade i Europa inte kommer påverkas av eventuella tullar och restriktioner de ekonomiska stormakterna emellan.

KällaNexperia
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också