Den tyska förbundskanslern Olaf Scholz har uttryckt tilltro till att Intels planer att färdigställa sin kommande fabrik i tyska Magdeburg, rapporterar Reuters. Beskedet kommer efter att Intel under måndagen meddelade ett sparpaket där byggnation av faciliteterna i Magdeburg, tänkta att bli EU:s mest avancerade produktionsanläggning för halvledare, skjuts upp i två år.
The decision to postpone the project in Germany for two years is a decision that also includes the intention to stick with it
– Olaf Scholz, tysk förbundskansler
Scholz summerar det hela som att ett uppskjutet projekt inte är ett inställt sådant. Att just ställa in satsningar är något Intel gjort på bred front på sistone, speciellt på europeisk mark. Bland nedlagda investeringar skymtas ett center för forskning och utveckling samt kretsdesign i Frankrike, såväl som forskningsanläggningar i Spanien och Italien.
Faciliteter som där och då inte fick giljotinen var bolagets paketeringscenter i Polen och satsningen i Magdeburg, som var tänkt att stå klart 2027 och tillverka kretsar på 1,8 nanometer (18A på Intel-lingo). Efter det öppna brevet från Intels VD Pat Gelsinger står dock klart att även paketeringscentret i Polen är i riskzonen och skjuts på framtiden med två år. Under sommaren såldes av till 49 procent av Intels faciliteter i irländska Leixlip
This is now a purely business decision that has to do with corporate policy
– Robert Habeck, tysk ekonomiminister
En annan ledande figur i Intels vara eller icke vara i Tyskland, ekonomiminister Robert Habeck, kommenterade under tisdagen att Intels beslut enbart var affärsmässigt, och att en uppskjuten anläggning i Magdeburg inte hade något att göra med Intels policyer. Reuters noterar också att Habeck tillagt att Tyskland fortsatt väntar sig ha en ledande roll i att bygga upp EU:s halvledarproduktion.
Att Tyskland trots ett Intel-avbräck, tillfälligt eller permanent, fortsatt är EU:s ekonomiska halvledarmotor är inte en högoddsare med tanke på att landet lockat till sig de flesta tillverkande etableringar efter corona-årens kretsbrist. Förutom expansioner från existerande bolag likt Infineon har landet lockat till sig det TSMC-ledda konsortiet ESMC som under augusti tog det första spadtaget i Dresden.