HemNyheterTillverkningOrderingång hos kretstillverkare fortsätter minska i konsumentsegment

Orderingång hos kretstillverkare fortsätter minska i konsumentsegment

Storkunder stryker mer än 10 procent av orderingången av konsumentchip – men TSMC täcker upp i andra segment.

Marknaden för konsumentelektronik är till följd av parametrar som inflation och sviktande efterfrågan rejält sur, och detta reflekteras även i 2023 års orderböcker hos världens största kontraktstillverkare av kretsar, TSMC. Enligt Digitimes har fabless-bolag intagit defensiva positioner redan inför 2022 års avslutande kvartal.

Både AMD och Nvidia rapporteras ha skruvat ned 2023 års ordrar med 10–15 procent från nuvarande nivåer. Svag efterfrågan på mobiltelefoner gör också att systemkretstillverkarna Qualcomm och Mediatek drar i handbromsen – något som till viss del kompenseras av ökad orderingång från TSMC:s största kund Apple. I det senare fallet ska vi dock minnas att Apple utöver systemkretsar (SoC) för mobiltelefoner numera också låter tillverka processorer för bärbara datorer hos TSMC.

Trots märkbara avbräck gällande orderingång från storkunder rapporteras TSMC ta situationen med ro och låter meddela att beläggningen i fabrikerna fortsatt är hög för 2023. Bolagets framtidsspaning är att halvledarmarknaden just nu lider av makroekonomiska hinder, men att den på längre sikt kommer fortsätta växa.

Anledningen till TSMC:s optimism är kanske de segment där bolaget fortsatt har stark efterfrågan – kretsar till bilbranschen, servrar och för nätverksbruk. TSMC har nyligen ingått partnerskap med Volkswagen om tillverkning av kretsar direkt åt biltillverkaren medan en annan marknadsledare i form av Tesla rapporteras överväga tillverkning av chip hos den taiwanesiska tillverkningsjätten.

Tesla låter just nu tillverka sina kretsar i Hardware 3.0-familjen på 14 nanometer hos Samsung. Just Samsung väntas tillverka även kommande Hardware 4.0, som introduceras med modellen Cybertruck, på 7 nanometer. Teslas Peter Bannon, VP of Low Voltage Electronics, närvarade nyligen på TSMC:s symposium där tillverkning på 3 och 2 nanometer (N3, N3E och N2) diskuterades.

KällaDigitimes
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också