HemNyheterAffärerPrisfall för lagringsminne bromsar in

Prisfall för lagringsminne bromsar in

Samtidigt som DRAM-marknaden är i fortsatt fritt fall kan de första tecknen på att priserna för NAND bromsar in.

Betydande obalans mellan tillgång och efterfrågan gör det inte roligt att vara minnestillverkare. Nyligen rapporterade Semi14 att DRAM för primärminne i alla segment är i fortsatt fritt fall utan ljusning i sikte. På andra sidan minnesmarknaden finns NAND för lagring och även här sjunker priserna rejält, om än inte på samma extrema nivåer.

Analysfirman Trendforce rapporterade tidigare i mars att NAND-marknadens omsättning sjönk med hela 25 procent på ett kvartal. Detta följs nu upp av en rapport om trenden för genomsnittligt försäljningspris (ASP), där fallet för första kvartalet 2023 jämfört mot föregående kvartal beräknas ligga på 10–15 procent. Detta är att jämföra mot DRAM där prisfallet beräknas till 20 procent.

Nedbrutet i olika segment är det SSD-enheter för enterprise och konsument som sjunkit mest med 13–18 procent. I båda fall handlar det om att företag suttit på stora lager SSD-enheter som de arbetat på att sälja av. Inom båda kategorier spås efterfrågan öka något under andra kvartalet, vilket då bromsar prisfallet för perioden till 5–10 procent på konsumentsidan och 8–13 procent inom enterprise. Ett minskat prisfall på enterprise-sidan tillskrivs främst företags nyinvesteringar i servrar med AMD:s senaste Epyc 9004-serie ”Genoa” med upp till 96 kärnor.

När det kommer till eMMC och UFS, det vill säga integrerat minne som används i telefoner och andra former av kompakta enheter, är nedgången 10–15 procent. Prisnedgången här väntas beroende på segment avta för att uppgå till 5–13 procent under andra kvartalet.

Längre ned i värdekedjan återfinns framförallt Samsung, Kioxia, SK Hynix, Western Digital och Micron, vilka är de fem tillverkare av NAND-minne som tillsammans innehar 97 procent av marknaden. Det är här de första indikationerna på ett inbromsat prisfall går att skönja, där nedgången för kiselskivor (eng. wafer) med NAND-kretsar av TLC- och QLC-typ är betydligt lägre 3–8 procent. Detta kommer som direkt följd av ökad efterfrågan från aktörerna som tillverkar faktiska slutprodukter som SSD-enheter, minneskort och dylikt.

Under andra kvartalet väntas prisfallet för själva NAND-kretsarna ha bromsat in och ligga på en sånär stabil nivå jämfört mot första kvartalet. Med denna prognos i åtanke är ett rimligt antagande att prisnivåerna även för SSD-enheter och andra färdiga lagringslösningar planar ut.

Avslutningsvis tror Trendforce att de stabiliserande prisnivåerna för NAND-minne ligger kvar fram till fjärde kvartalet, då det är möjligt att priserna så sakteligen kan komma att börja klättra upp igen. De höjer dock ett varningens finger om att det är långt ifrån säkert och att det kan dröja längre än så om efterfrågan blir lägre än förutspått.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också