HemNyheterAffärerQualcomm överväger ARM-konsortium

Qualcomm överväger ARM-konsortium

Qualcomm upprepar fjolårets intresse om att bilda ett ARM-konsortium, ett utfall som ter sig alltmer sannolikt.

Sedan konkurrensmyndigheter satte stopp för Nvidias förvärv av ARM är framtiden för den senare oviss. Softbank har med all önskvärd tydlighet gjort klart att de inte längre vill äga ARM och planerar en börsintroduktion, men avser ändå behålla kontrollen över bolaget. Det här ses av många aktörer på marknaden som ett problem, då de anser att en aktör så viktig som ARM ska kunna agera långsiktigt utan hänsyn till aktieägares kortsiktiga vinstkrav.

För att bevara ARM:s ”oberoende” har tungviktare som Intel, SK Hynix, TSMC och Foxconn lyft möjligheten att bilda ett konsortium. Först att lägga fram det förslaget på bordet var Qualcomms VD Cristiano Amon, som redan sommaren 2021 såg det som en möjlighet om Nvidias förvärv gick i stöpet. Nu hörs återigen liknande tongångar från Amon.

We’re an interested party in investing. It’s a very important asset and it’s an asset which is going to be essential to the development of our industry.

Cristiano Amon, VD för Qualcomm

Till Financial Times berättar Amon att de är intresserade att investera i ARM och att han ser framför sig ett konsortium där rivaler går samman för att bevara dess oberoende. Trots sitt mycket tydliga uttalande gör Amon gällande att Qualcomm inte varit i samtal med Softbank, som gång på gång visat sig fast beslutna om att ta ARM till börsen.

Vad som pågår under ytan och om det förs samtal med Softbank är det inga utomstående som vet, men klart står att ett konkret intresse för ett ARM-konsortium finns. Lika tydliga som Qualcomm i frågan är SK Hynix som inte anser att en enskild aktör bör få äga ARM. Likaså har Intels VD sagt att de sannolikt skulle ställa sig mycket positiva till ett konsortium.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också