HemNyheterArkitekturerQualcomm tar upp kampen mot Apple och Intel år 2023

Qualcomm tar upp kampen mot Apple och Intel år 2023

År 2023 tror sig Qualcomm kunna konkurrera prestandamässigt med Apple och Intel.

En gammal sanning är att en processor från Intel eller AMD krävs för en traditionell persondator med ett Windows-operativsystem. Anledningen stavas x86, den instruktionsuppsättning (ISA) som är exklusiv de båda processortillverkarna. Detta faktum och det nära samarbetet mellan Intel och Microsoft kallades länge för ”Wintel”.

På senare år har Microsoft alltmer riktat blicken mot en framtid bortom x86 och här ligger processorer baserade på instruktionsuppsättningar från ARM närmast till hands. En av de ledande ARM-aktörerna är Qualcomm vars systemkretsar går att finna i en betydande andel telefoner världen över. Det är också Qualcomm som arbetar nära Microsoft för att möjliggöra ARM på Windows och leverera bakåtkompatibilitet av äldre x86-applikationer.

I en intervju med Anandtech berättar Miguel Nunes, PC-chef på Qualcomm, om satsningen och bolagets ambitioner att bli ett reellt alternativ i persondatorer. Förutom att emuleringsstöd för 64-bitars x86-applikationer är på ingång med Windows 11 arbetar Qualcomm på systemkretsar som ska kunna ta sig an både Intel och Apple. Tidigare har Qualcomm hävdat fördelar inom batteritid och 5G-stöd, men framöver utlovas även prestanda.

I början av 2021 förvärvade Qualcomm uppstartsbolaget (eng. startup) Nuvia, som med gamla ingenjörer från bland annat AMD, Apple, ARM, Broadcom och Google avsåg göra en högpresterande ARM-arkitektur. Uttalat från Nuvia var att den skulle kunna leverera högre prestanda och energieffektivitet än Apple, som med god marginal leder på området inom såväl telefoner som bärbara datorer.

Miguel Nunes förtydligar att ingenjörerna från Nuvia inte arbetar på färdiga systemkretsar, utan att deras jobb uteslutande går ut på att ta fram arkitekturer. Först ut är som nämnt en arkitektur med fokus på prestanda och här avser Qualcomm först integrera denna i en systemkrets för bärbara datorer. Det här blir dock enbart den första anhalten – Qualcomm ser framför sig hur Nuvias arkitekturer på sikt används i hela bolagets produktutbud.

De första systemkretsarna från Qualcomm med Nuvias ARM-arkitektur levereras till tillverkare under det innevarande året och släpps skarpt i konsumentprodukter 2023.

KällaAnandtech
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också