HemNyheterPolitikRapidus inleder byggnation av 2-nanometersfabrik

Rapidus inleder byggnation av 2-nanometersfabrik

Spaden är i marken i japanska staden Chitose, Hokkaido.

Japanska Rapidus har tagit första spadtaget för sin halvledarfabrik som år 2027 ska stå redo att tillverka halvledare på 2 nanometer. Bolaget, som i princip börjar från noll, är den amerikanskledda halvledaralliansens eftergift till Japan för att det senare landet valt att delta i restriktioner mot Kina.

Hemvist för den nya fabriken blev som Semi14 tidigare rapporterat Hokkaido, där Rapidus blir granne med wafer-leverantören Sumco i Chitose. Bolaget har under sensommaren också varit i full färd med att anställa personal till satsningen, där The Japan Times rapporterar om över 200 anställda. Ungefär 100 personer väntas sysselsättas i ett första steg med riskproduktion från och med mars 2025 – ett antal anställda som väntas tiodubblas till storskalig produktion 2027.

Kostnaden för projektet väntas bli 5 biljoner yen, eller cirka 380 miljarder svenska kronor. Prefekturens guvernör Naomichi Suzuki är givetvis tillfreds med de stora investeringarna i hans region – han uppger också att Rapidus valde Hokkaido av tre anledningar. Kanske viktigast var regionens goda tillgång till rent vatten, men också framstående lärosäten som kan utbilda relevant arbetskraft för bolaget och Hokkaidos satsningar på grön energi.

Hur de hiskeliga summorna ska skakas fram är däremot ännu inte klart. Semi14 har tidigare rapporterat om att en börsnotering på Nikkei-börsen kan bli aktuell, där bolaget till dags dato hankat sig fram med hjälp av statliga stöd. Brist på ambition kan man dock inte beskylla den japanska staten för – hittills har stöd om 330 miljarder yen, närmare 25 miljarder kronor, utlovats.

Utöver pengar saknas även ärrade industriveteraner i Japan som kan stå redo att producera kretsar i den absoluta spjutspetsen till år 2027. Sedan landets storhetstid inom halvledare på 1980-talet har dess bolag i huvudsak producerat kretsar på äldre teknik för inhemsk industri – att gå från tillverkning på 15–20 år gammal teknik till hypermodern sådan är sannolikt inget som låter sig göras i en handvändning.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också