HemNyheterPolitikRyssland satsar på inhemsk tillverkning av chip

Ryssland satsar på inhemsk tillverkning av chip

Fram till 2030 ska Ryssland kunna tillverka kretsar på 28 nanometer, nästan 20 år efter att TSMC sjösatte en motsvarande teknik.

Efter invasionen av Ukraina blir Ryssland alltmer utfryst av omvärlden och sanktionerna haglar tätt. Bland annat har exporten av elektronik till Ryssland mer eller mindre upphört, något som onekligen är ett hårt slag mot varje ekonomi. Till följd av detta planerar regeringen satsa stort på att återuppliva den inhemska tillverkningen av chip.

Ryska Cnews rapporterar att regeringen arbetar på ett paket för att främja inhemsk utveckling och tillverkning av elektronik. Det idag preliminära paketet har ett värde om 3,19 biljoner rubler, motsvarande knappt 380 miljarder kronor, och avses användas fram till år 2030. Utöver utveckling och tillverkning av halvledare ska pengarna användas för infrastruktur till datacenter, utbildning och marknadsföring av de inhemskt utvecklade lösningarna.

På tillverkningssidan öronmärks 420 miljarder rubler, 50 miljarder kronor, av de statliga medlen. På kort sikt ska inhemsk tillverkning av kretsar på 90 nanometer skalas upp till slutet av 2022 och på längre sikt ska Ryssland till 2030 kunna tillverka kretsar på 28 nanometer – långt efter Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) som 2011 sjösatte en sådan teknik. Det handlar knappast om tillverkningsprocesser som kan användas för högpresterande lösningar (HPC), men som är mer än tillräckliga för mycket annan viktig elektronik.

Vidare ska Ryssland etablera ett program för baklängeskonstruktion (eng. reverse engineering) av utländsk elektronik. Målet är att en stor del av all elektronik ska kunna tillverkas i landet, medan sådant Ryssland inte har egen kapacitet till ska importeras från Kina. Här är värt att tillägga att även Kina under lång tid sökt att bli självförsörjande på elektronikfronten, en bedrift inte ens den ekonomiska stormakten lyckats med. Det är således långt ifrån säkert att elektronik från Kina kommer räcka för att täcka upp Rysslands behov.

KällaCnews
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också