HemNyheterPolitikSamsung nästa Chips Act-bidragstagare – för satsningar i Texas

Samsung nästa Chips Act-bidragstagare – för satsningar i Texas

Den koreanska halvledarjätten får 6,4 miljarder dollar för att tillverka kretsar på 2 nanometer i USA.

Samsung kommer tilldelas 6,4 miljarder USD i Chips Act-pengar för en expansion av bolagets anläggningar i Taylor, Texas. Tillkännagivandet kommer veckan efter att TSMC tilldelades en snarlik summa stödpengar för att bygga en tredje fab i Arizona, och i fallet Samsung kommer pengarna gå en ny fabrik så väl som en paketeringsanläggning.

Till en början väntas den nya fabriken producera kretsar på 4 nanometer, något Semi14 också rapporterat om tidigare. Vad som inte framgick i höstas när Samsung höjde insatserna var att produktion om 2 nanometer var på tapeten – något som det nu uttalas. Den totala investeringen stiger också från cirka 25 till totalt 45 miljarder dollar till och med 2030.

[These investments] will allow the U.S. to once again lead the world, not just in semiconductor design, which is where we do now lead, but also in manufacturing, advanced packaging, and research and development.

– Gina Raimondo, handelsminister, USA

Ambitionen för USA är att ”ta hem” kretstillverkningen efter åratal av misslyckanden från framförallt Intels sida. Handelsminister Gina Raimondo kommenterar det hela med att landet återigen kommer vara världsledande inom tillverkning, paketering och forskning – något som hade varit långt från en självklarhet utan avancerad tillverkning från Samsung och TSMC.

Att Samsung och TSMC förlägger avancerad tillverkning i USA var så sent som under COVID-pandemin otänkbart. Där och då hade TSMC förvisso planer på tillverkning om 5 nanometer för amerikanska intressen med planerad tillverkningsstart 2025, medan Samsung 2022 inledde byggnationen av sin första nya anläggning i Taylor – efter att sedan 1996 varit verksamma i närbelägna Austin.

Den första av Samsungs två nya faciliteter i Taylor ska stå redo att tillverka kretsar redan 2024, där kretsar i 5-/4-nanometersklassen är aktuella. Detta efterföljs 2026 med vad som i dagsläget rapporteras vara än mer produktionskapacitet på 4 nanometer – men värt att notera är att tidigare rykten talade om att produktion på 3 nanometer är möjligt redan i den första anläggningen 2024 eller tidigt 2025.

KällaReuters
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också